Woensdag 2 februari 2022

Het consumentenprogramma Radar besteedde op 21 januari aandacht aan de exhorbitant hoge prijzen die voor een medische rijbewijskeuring moeten worden betaald. Voor maar een paar minuten bij een specialist worden vaak veel te hoge bedragen gerekend.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.
Transporteffectmedis

 Medisch Keuringsinstituut Nederland

Wat volgens het programma opvalt is dat het Medisch Keuringsinstituut Nederland (MKIN) na eerdere misstanden nog steeds wordt aanbevolen door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het MKIN is al vaker op de vingers getikt en je zou toch mogen aannemen dat organisaties als het MKIN geen bestaansrecht mogen hebben wanneer duidelijk is dat ze misleiding en fraude plegen door vooraf hoge bedragen te rekenen zonder hiervoor een prestatie te leveren.

Er zijn wetten in Nederland om dit soort organisaties aan te pakken, maar wat we horen is dat ze juist zo vrij als een vogel zijn en dat ze de mensen geld uit de portemonnee kunnen blijven trekken. Het feit dat het CBR of controlerende instanties niet ingrijpen roept veel vragen op en doet vooral denken aan onderling gemaakte (kartel)afspraken.

We gaan er ook van uit dat MKIN niet de enige zal zijn die op deze manier de burger geld afhandig maakt.

CBR

Het CBR is een machtige organisatie en heeft het monopolie in Nederland. Daarbij komt ook nog eens dat het een zeer rijke organisatie is, waarvan velen de vruchten plukken. Als we zien dat je voor een geautomatiseerd documentje als een eigen verklaring al ruim 40 euro moet aftikken, loopt dat met honderdduizenden afgiften per jaar lekker binnen. Maar je kunt ook denken aan provisies of andere beloningen en aan vriendjespolitiek die geld oplevert.

Er moet een reden zijn dat het CBR willens en wetens mensen adviseert naar bepaalde organisaties te gaan, terwijl bekend is dat hen dan een poot wordt uitgedraaid. Uiteraard verschuilt het CBR zich achter internetteksten waarin staat dat ze geen zeggenschap hebben over externe artsen en medisch specialisten of over de kwaliteit en de tarieven van de rijbewijskeuringen. Dit is ook al zeer vreemd, aangezien het CBR eist dat er eerst een keuring moet worden gedaan voordat een rijbewijs kan worden afgegeven. Zoals in het programma Radar te zien was doet het CBR wel aanbevelingen, dus dan moet je er als leek ook van kunnen uitgaan dat de aanbevolen partij volgens de regels werkt en dat het een eerlijke organisatie is.

De Nederlandse Zorgautoriteit

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat over de maximumbedragen voor tarieven en wij vinden dat ze die dan ook moeten kunnen verklaren. Tarieven vaststellen kan iedereen, maar je kunt je wel afvragen waar je de verantwoording ervan kunt vinden en waarom deze NZa is aangesteld om dit te bepalen. Nu begrijpen we wel dat er verschillen zijn tussen keuringsartsen of -specialisten waar je naar toe moet, maar dan nog. Hoe kan het zo zijn dat op voorhand een fiks bedrag wordt gerekend en dat mensen dan later moeite moeten doen om hun te veel betaalde bedrag terug te krijgen? Is de tijd en energie van de mensen buiten deze organisatie dan ook niet in geld om te zetten? Mag men aannemen dat iedereen maar capabel genoeg is om zelf te onderzoeken of de prijzen wel rechtvaardig waren?

Omgekeerde wereld

Dit is natuurlijk de omgekeerde wereld, zoals ook kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) in het programma uitsprak, maar intussen zijn er al veel ministers geweest die hebben geprobeerd de overheidsinstelling CBR op hun verantwoordelijkheden te wijzen. Helaas is dit in onze ogen nog steeds niet gelukt en als we de digitale database raadplegen is het CBR meer een slechte soap die zich al tientallen jaren voortsleept dan een goede en gedegen organisatie. We wensen minister Mark Harbers dan ook sterkte toe bij dit dossier en we hopen dat er nu eens een einde aan deze toestand wordt gemaakt. Keer op keer misstanden en problemen bij het CBR die we in veel grotere landen niet tegenkomen is slechte reclame voor Nederland.

Habtamu de Hoop, Kamerlid Partij van de Arbeid stelt Kamervragen.

Uit de enquête blijkt dat veel mensen de keuring inhoudelijk vinden tegenvallen. Zo worden er vragen gesteld terwijl het antwoord in het patiëntendossier staat (47 procent) of weet de arts niet waar iemand voor komt (26 procent). 

Bijbehorend artikel

cbr verweer
Verweer CBR

Het CBR boekt elk jaar miljoenen winst. Zie hier het jaar verslag van 2020

Wat mag een medisch specialist of psychiater max. berekenen?

(Let op een keuringsarts zijn lagere tarieven.)

prijzen specialisten

Volledige artikel overheid

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht