Vrijdag 4 juni 2021

Vorig jaar hebben wij al samen met toen nog het tv-programma De Monitor het slaapgebrek en de vermoeidheid van beroepschauffeurs aangekaart. We keken ook naar de sneltransporten, waar eigenlijk helemaal geen controle op is. Deze rijden vaak met busjes door heel Europa en er is geen enkel zicht op of men wel voldoende slaap heeft.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

De vrachtwagenchauffeurs hebben nog enige controle, en dit is ook een stok achter de deur om de werkgever duidelijk te maken dat men rust moet hebben. Wij zijn blij dat door het nieuwe mobiliteitspakket ook de bestelbusjes aan de tachograaf moeten. Het kan voor ons niet snel genoeg, en wij denken daarbij vooral aan de veiligheid van alle weggebruikers.

Transporteffect slapen

Standairco

Zoals u weet zijn we nu ook op Europees niveau bezig om de standairco verplicht te krijgen op de vrachtwagen met slaapcabine. Nederland heeft het nu in de cao staan, wat al een overwinning is. Toch moet het Europees, omdat heel veel vrachtwagens niet onder deze cao vallen. In het rapport geeft men aan dat het probleem ligt bij de lange werkdagen, waardoor vermoeidheid optreedt. Voor ons ligt het niet alleen aan lange werkdagen, maar is het de combinatie daarvan met de werkdruk die wordt opgelegd! De boordcomputers en het live tracken van de wagen zorgen ervoor dat men veel meer werk moet verrichten en amper tijd heeft om te ontspannen onder werktijd.

Belgisch onderzoek heeft uitgewezen dat ruim 37% van de chauffeurs met burn-outklachten worstelt. Natuurlijk vinden wij dat hiervoor aandacht moet komen in onze cao, waarmee we dan ook als Transporteffect en Chauffeursnieuws druk bezig zijn. Op Europees gebied hebben we Europarlementariƫr Vera Tax achter ons staan, en met dit rapport zal zeker meer aandacht voor deze kwestie komen.

Wat vindt u? Ervaart u vermoeidheid en een zeer hoge werkdruk? Laat het ons weten.

Slaaptekort bij vrachtwagenchauffeurs

'Helft vrachtwagenchauffeurs houdt te weinig rust'

Werkdruk onder vrachtwagenchauffeurs

ETF report reveals eliminating fatigue in professional drivers is critical to road safety

Samenvatting van het rapport

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht