Dinsdag 9 januari 2024

Banden die na het afschaven van het oude loopvlak  van een nieuw loopvlak worden voorzien, noemen wij coverbanden. Deze techniek werd vaak gebruikt in de autosector tijdens de jaren ’70 en ’80. Bij vrachtwagens zien wij dat deze techniek nog vaak gebruikt wordt om de kosten te drukken.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

De vraag is: moeten we er wel blij mee zijn en geeft het niet een enorm veiligheidsrisico op de weg? Wij kennen allemaal wel die grote flappen op de weg als een vrachtwagen een klapband heeft gehad. Dit is niet zo verwonderlijk omdat een vrachtwagenband al snel 8 a 9 bar lucht in de band heeft en als dat dan ontploft dan komen er enorme krachten vrij. 

Er bestaan hier helaas maar weinig studies over maar het gezonde verstand zegt ook al veel. Wel is er een studie bekend van Touring Club Suisse (TCS) die in Zwitserland een goede reputatie kent.

Deze resultaten waren verontrustend, zo is bij de hierboven genoemde techniek van het afschaven de remweg veel langer en bij natte of besneeuwde wegen presenteren deze banden slechter en is er tevens een grotere kans op aquaplaning. Sterker nog, ook met goede weersomstandigheden is het weggedrag onnauwkeurig en dus onvoorspelbaar, wat vervolgens weer gevolgen kan hebben voor een noodmanoeuvre. Ook is er naar het rubbermengsel  gekeken en ook hier wordt de kwaliteit van het loopvlak in twijfel getrokken. Kortom meer nadelen dan voordelen zou je zeggen.

Veiligheid

Verkeersveiligheid en het risico van ongevallen zo laag mogelijk houden is voor ons altijd een zeer belangrijk uitgangspunt. Wij vinden dan ook dat er een Europees verbod moet komen op coverbanden of op zijn minst een goed en gedegen onderzoek, mede in overleg met chauffeurs. Het is niet alleen gevaarlijk, maar het levert ook veel economische schade op door bijvoorbeeld files als een vrachtwagen weer eens een klapband heeft.

Wat vinden jullie? Geef je reactie!

Reactie plaatsen

Reacties (2)

Frank
11 januari 2024 - 21:15

Lees boven

Reageren

Reageer op Frank


Frank
11 januari 2024 - 21:15

Lees boven

Reageren

Reageer op Frank

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht