Enorm chauffeurstekort! Maar chauffeurs op leeftijd of met een beperking te hoog risico, dus geen werk?

16.500 chauffeursvacatures waarvoor geen personeel te vinden is! Dit wordt door alle partijen luidkeels geroepen, en wij hebben wel een idee waarom. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) heeft een samenwerkingsverband met TLN, FNV, CNV en werkt nauw samen met de SOOB, de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer over de weg en de Verhuur van Mobiele Kranen. Al deze partijen hebben er belang bij het chauffeurstekort groot aan te kaarten en jongeren te werven voor de grote bedrijven. Deze partijen krijgen inkomsten vanuit het bedrijfsleven en de overheid en daar speelt men handig op in. Of dit goede organisaties zijn om het chauffeurstekort aan te pakken laten wij voor nu even in het midden, maar we vinden wel dat imagoverbetering prioriteit zou moeten zijn.

stl Lokkertje Wat ons opvalt is dat voornamelijk wordt ingezet op het opleiden van jongeren, met "gratis" opleidingen als lokkertje. Het addertje onder het gras is dat een chauffeur daarna wel een groot deel van het salaris moet inleveren om de kosten van de opleiding terug te betalen. Dit is dus iets heel anders dan vroeger bij defensie, waar je alle rijbewijzen gratis kon halen en daarnaast je volledige salaris kreeg. 16.500 vacatures, en nog krijgen we vaak te horen dat chauffeurs ondanks een schat aan ervaring niet aan een baan kunnen komen.

En het kan nog erger: chauffeurs die door een bedrijfsongeval een lichte beperking hebben opgelopen worden dikwijls meteen afgestoten, ook al hebben ze jarenlang gereden. Transportbedrijven en organisaties roepen al dat ze chauffeurs uit Verweggistan willen halen om het tekort aan te vullen, wat natuurlijk te absurd voor worden is.

Uiteraard is het niet wenselijk en zelfs oliedom wanneer het transport in Nederland enkel van buitenlandse chauffeurs afhankelijk zou worden, en dat is ook wat velen tegen de borst stuit. Het lijkt er verdacht veel op dat organisaties en werkgevers naar allerlei wegen lopen te zoeken om de Nederlandse chauffeur maar niet tegemoet te hoeven komen. Zakelijk Het is algemeen bekend dat de grote organisaties en vakbewegingen door de jaren heen veel zakelijker zijn geworden en blijkbaar zijn vergeten waarvoor ze zijn opgericht en hoe ze zo groot konden worden. Nu krijgen de werknemers stank voor dank en pissen zij meters naast de pot. Wij vinden dat de prioriteit moet liggen bij het helpen van onze eigen chauffeurs die nu op de bank zitten, zodat ze weer op de bok kunnen komen. Er komen bij ons steeds vaker berichten binnen van chauffeurs die na 20, 30 of meer jaren te hebben gereden keihard aan de kant worden geschoven omdat ze te oud zijn of omdat de sporen van jarenlang hard werken zichtbaar zijn als men bijvoorbeeld een beperking heeft. Ook horen we steeds vaker dat oudere chauffeurs die financiële hulp nodig hebben om hun code 95 te halen deze hulp niet krijgen, waardoor zij niet kunnen solliciteren.

In de winkeldistributie is werk voor iedereen, maar daaraan zitten wel wat nadelen. Je moet van een basissalaris een gezin onderhouden en het is zwaar en onregelmatig werk, wat niet voor iedereen is weggelegd. Voor dit werk heeft men graag jongere startende chauffeurs die men nog kan beïnvloeden, waarop STL met de werving dus slinks inspeelt. Moeten we dit willen? Hoe kan het zijn dat ervaren chauffeurs van de bijstand moeten rondkomen omdat bedrijven het te veel risico vinden deze mensen in dienst te nemen?  Subsidie Zelfs wanneer er subsidie voor wordt gegeven willen bedrijven deze chauffeurs vaak niet hebben. Wij vermoeden dat het aanvragen van subsidie een ingewikkeld proces met veel haken en ogen is en dat bedrijven dit teveel rompslomp vinden. Uit de berichten die wij krijgen blijkt dat de meeste chauffeurs het uitermate vreemd vinden dat transportbedrijven de chauffeurs die ze hebben niet koesteren. Zou dit arrogantie van die bedrijven zijn? Of kortzichtigheid, of misschien een combinatie van de twee? Wat het ook is, we kunnen wel met zekerheid stellen dat de koers die nu wordt gevaren niet de juiste is. Wij kunnen ons alleen maar blijven inzetten voor jullie welzijn als jullie ons ook willen steunen.  

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht