Moet roken in de vrachtwagencabine aan banden worden gelegd?

Roken op de werkplek is bij wet verboden en eens in de zoveel tijd wordt gezegd dat ook de cabine van een vrachtwagen een werkplek is. De vraag is niet zozeer of dit zo is, maar wel wanneer het nu een werkplek of een slaap- en rustplek is. Toch krijgen we van steeds meer chauffeurs te horen dat zij er een hekel aan hebben te moeten rijden in een vrachtwagen waarin is gerookt. Het is misschien ook wel een beetje van deze tijd met alle antirookmaatregelen. Het probleem komt vooral ter sprake wanneer een vrachtwagen wordt gedeeld.

niet roken transporteffect

Rekening mee houden

Transportbedrijven kunnen of willen er niet altijd rekening mee houden of het poppetje dat een voertuig bestuurt rookt of niet, en wij bespeuren dat dit veel ongenoegen onder de niet-rokers brengt. Wettelijk gezien hebben niet-rokers waarschijnlijk gelijk wanneer ze aankaarten dat een chauffeur niet mag roken in de cabine van de vrachtwagen, maar strikt genomen zou de cabine van een vrachtwagen dan altijd een werkplek zijn en zouden de rusturen dan ook onder werktijd moeten vallen.

Wanneer een niet-roker bij de baas aan de bel trekt en eist dat er niet in de wagen gerookt wordt, trekt deze dan ook vaak aan het kortste eind en wordt als lastig ervaren. Onlangs is de stichting “Rookvrije Mobiele Bedrijfsvoertuigen Nederland” opgericht. De aanleiding hiervoor was de weigering van een chauffeur om in een vrachtwagen te rijden waarin was gerookt. Dit escaleerde tot een conflict met de werkgever dat zo hoog opliep dat de chauffeur zijn werkgever moest verlaten.

Kortste eind

Ook wij horen vaak dat niet-rokende chauffeurs zeer vaak aan het kortste eind trekken wanneer ze de discussie met de werkgever aangaan. Wij vragen ons af waarom het zo moeilijk moet zijn en waarom er geen volwassen afspraken kunnen worden gemaakt. Veel chauffeurs die wij kennen roken ook, maar doen dat niet in de cabine omdat dat ze daar ook slapen. Wij denken dat werkgevers best rekening mogen en kunnen houden met het welzijn van hun chauffeurs, maar de controles die sommige niet-rokers eisen zien wij als onuitvoerbaar en ook als iets dat we niet moeten willen.

Wij zijn er meer voor om werkgevers zover te krijgen dat hiermee rekening wordt gehouden en dat er nooit een discussie over mag ontstaan. Het zou al een heel simpele oplossing zijn wanneer twee rokers of twee niet-rokers een vrachtwagen zouden delen. Omdat wij ieders wensen respecteren, vinden wij wel dat hiervoor in 2023 bij de nieuwe cao aandacht moet komen.

Wij zijn benieuwd naar jullie gedachten hierover; deze kunnen jullie kwijt door onderstaande mini-enquête in te vullen.

Bedrijfsvoertuigen zijn ook werkplekken. Het rookverbod geldt in vrachtwagens, ook als je alleen bent. Er mag niet worden gerookt op de werkplek. Werknemers hebben sinds 1 januari 2004 recht op een rookvrije werkplek. Dit in de Tabakswet vastgelegd.

Zie onze EnquêteEen aantal opmerkingen via inzending of facebook

ik zelf ben een niet roker, en heb nog nooit gerookt
Langs de ene kant snap ik dat het roken vervelend is voor niet rokers en dat je eigenlijk niet mag roken op de werkvloer het eigenlijk verboden is, om te roken in de truck
als je als roker het begrip hebt, dat je bij korte afstanden niet rookt, vind ik dat het omgekeerd dat ook zou kunnen tenslotte voor de niet rokers, hebt u dan nooit een partner gehad die rookte?, bent u nog nooit bij iemand thuis geweest waar er werd gerookt? voor de wat oudere niet rokers, ben je vergeten dat er vroeger elke horeca zaak werd gerookt, ging u dan niet naar die horeca zaak?
wees blij dat er zoveel gerookt wordt, tenslotte aan een pakje sigaretten gaat er veel naar vaderke staat zelf al zou er maar maand , geen enkele sigaret verkocht worden, zou je al een stuk meer belastingen moeten betalen
als we met zijn allen eens weer wat meer zoals vroeger waren, en niet zo bekrompen en egoïstisch zou de wereld een stuk aangenamer zijn voor iedereen tenslotte iedereen heeft wel iets wat voor een andere een gezondheids probleem kan zijn

-

Ik ben al 38jaar chauffeur. Nationaal en internationaal. Altijd gerookt in de truck. Rij wel altijd alleen. Mijn trucks zijn nooit gedeeld met andere. Ps. Ze geraken nu overal al niet meer aan chauffeurs. Laat staan als er niet meer mag gerookt worden in de truck dan geraken ze zeker niet meer aan chauffeurs.

-

Denk dat de de rokers strak

Als het raam open gezet wordt en de as en peuken netjes opgeruimd worden . Is het al een stuk minder overlast van het roken.

-

Als je een eigen wagen hebt gewoon blijven roken

-

Eigen rijder

-

Als het verboden wordt dan komt er nog meer chauffeurs tekorten

-

opgesloten worden in een reservaat dan kunnen de ouders in het weekend met hun kinderen rokertjes gaan kijken wat een ellende allemaal .Dacht dat we in een vrij land leefde.Als ik niet meer mag roken stop ik met rijden nog meer chauffeurs tekort.

-

45 jaar gerookt, sinds 3 jaar gestopt.Begint steeds meer te stinken, ruimtes waar wordt gerookt.

-

Ik heb vroege zelf gerookt en gestopt ,het een gevaarlijke als rijdt vindt dat het algemeen moet worden zowel voor algemeen rook verbod in vrachtwagen en ook voor auto's het is ongezond en gevaarlijk

-

Ik rook maar vraag altijd als ik iemand zijn vrachtwagen neem of het kwaad als ik rook

-

Een vrachtwagen is niet een werkplek, de trailer is de werkplek, als een vrachtwagen goed gelucht wordt moet er niet veel aan de hand wezen.

-

Lekker laten roken vallen ze niet in slaap

-

Niet zo miepen hoor !!!

-

Dit moet vrijblijven voor iedereen wie betaald de vrachtwagen ? Anders moet je iets anders doen. Laat de chauffeurs die roken of niet vrij . De vraag is wie van de twee is het meest hoffelijk ik was vroeger roker nu niet meer en heb daar totaal geen problemen mee

-

Er zijn ander dingen waar je u mag mee bezig houden ze

-

Geen prettig idee dat ik als niet roker in auto van roker moet bivakkeren

-

Dat gezeik altijd over dat roken op de werkplek raampje stukje open en niks aan de hand. Grtjes

-

Waarom overal gezeik op

-

alles op de nek van de rokende werkman , ferm he

-

De ministers zijn grote ?

-

Hier in nl zijn ze gek aan het worden. Op allerlij gebiet.Een niet roker

-

Als je dit ook noch gaat verbieden heb je binnenkort geen chauffeurs nimeer toch geen BelgenAls ik niet most roken liever toch vrachtwagen zou delen met een rokende chauffeursAls mee een naar het zweet stinkende Oostbloker groetjes

-

Hoop dat het in de toekomst helemaal geen discussie punt meer wordt. Moet je dit in Engeland flikken , al is het 10 x je eigen vrachtwagen  dan krijg je toch een flip ! Is al jaren zo!

-

Mensen moeten zelf kunnen denken en beslissingen kunnen nemen.Ik pleit voor een solidaire samenleving.Het is niet aan de staat om voor de mensen te denken alles per wet vast te leggen.

-

Met het raam open en geen asbak in de auto moet er gerookt kunnen worden en altijd ff goed doorluchten

-

Gelukkig rij ik zelden in dit kutland, moest dit Europees worden dan vliegt mijn stuur na 35 jaar de hoogste boom in en stop ik er mee.

-

ik ben ex roker. Maar dit vind ik niet kunnen. Daarom steun ik de rokers.

-

Wij hebben een persoonlijke vrachtwagen maar word soms gebruikt in avondshift of verlofperiode. Wij roken allebei maar in de minimum en zetten de ramen open. Maar waar we wel iets van krijgen is dat wij elke dag onze vrachtwagen poetsen en stofzuigen en dat andere die hem dan gebruiken vuil en vies achter laten. Sommige roken er dan ook in en geen ramen openen en dat de gordijnen enz stinken als de pest. Wij willen gewoon dat ze dan rekening ermee houden en de camion netjes achter laten. Er word door de baas wel controle gedaan erop maar toch. Mvg

-

Populair onderwerp scoort goed, misschien nog een tijd om iets te doen aan nacht en onkostenvergoeding, salaris en indexering? 

-

Ik vind het van de zotte dat rokers niet in de wagen mogen roken waar zij vele jaren in doorbrengen. Het zou betekenen dat als een firma met bijvoorbeeld 100 chauffeurs één zonaamde " springer " in dienst heeft die niet rookt al z'n collega's verbiedt om te roken. Die maakt in z'n uppie alles kapot. Dat 1 niet roker dat voor elkaar kan krijgen is toch wel straal bezopen. Ik ben ook springer geweest als niet roker , maar heb me er nooit aan gestoord dat de andere wel rookten. Ik vind het echt werkelijk zwaar idioot. Laat zo'n kerel maar velgen gaan poetsen.

Wanneer er gerookt wordt moet ik mij helaas vanwege mijn luchtwegen ziekmelden

Als je de wagen deelt met een niet roker vind ik dat het verboden mag worden

Blijft voor mij een werkplek 

-

Het staat zelfs in het Chauffeurs Reglement van het bedrijf.

-

als er gerookt is inde cabine wil men dat goedmaken met allemaal geurstrips of parfum wat als resultaat nog meer stank geeft

-

Ik heb 17jr bij een transportbedrijf gewerkt en een vaste vrachtwagen (combi)gehad. Tot ze met een wisselsysteem kwamen met Roemeense chauffeurs. Toen kwam het probleem met roken en vieze cabines. Geen eigen auto meer. Heb meer als 2 Jr geprobeerd tot een oplossing tekomen. Is uitgelopen op pesterijen. Op het laatst trok ik het niet meer om in die uitgerookte vieze cabines tewerken en slapen. Heb me ziek gemeld.De arbo heeft me ook laten stikken. Die is er alleen voor de werkgever. Moest maar ander werk gaan doen. Heb het geprobeerd vol tehouden maar In 2018 eieren voor me geld gekozen. Voor ons zelf begonnen. Het onrechtvaardige van dit verhaal blijf boven mijn hoofd hangen. Kon mij als zelfstandige eerste 3jr niet vol verzekeren. Omdat ik psychisch niet in orde zou zijn bij me laatste werkgever. Zo Frustrerend en onrechtvaardig.Arbo wist wat er allemaal speelde. Toch word je eruit gewerkt. Rijden met magneet. In je 9u rust achter vrachtwagen aan rijden in luxewagen. Ander zijn pas voorladen. Dan nog de vieze bedden, rookcabines. Noem maar op. Je ben niks meer als een voetveeg. Ik heb in die 30jr dat ik rij ervaren. Dat het in de transport draait Om Horen,Zien en Zwijgen. Anders krijg je nooit geen werk meer!

-

Als niet roker vind ik de cabine stinken als er in gerookt zou worden

-

Ik rook zelf ook al jaren en in me groente tijd rookte ik ook in iedere auto waar ik mee onderweg was.En daar zaten diverse niet rokers en met hun auto's ben ik ook gehele week op pad geweest.Raampje open doet wonderen heb nooit van iemand commentaar gehad dat ze het konden ruiken of wat dan ook-Eigenlijk is het verhaal heel simpel. Wanneer de vaste chauffeur een niet-roker is wordt er dan ook niet gerookt in de truck. Een truck waar een roker de vaste chauffeur is, moet je geen niet-roker op die auto zetten. Dit is alleen maar realiseerbaar bij een wat groter wagenpark. Maar is het ook niet zo bij een cabine? De een zal niet met schoeisel achter het stuur gaan zitten en elk stofje wordt meerdere malen per dag weggeblazen of/en gepoetst. Een andere chauffeur interesseerd dit niet en zelfs met smeer of vet aan de kleding en handen wordt dan gestuurd. Die kan je dus ook niet op dezelfde auto zetten. Hygiënische cabine daar heeft ieder een andere opvatting over.- Als je vraagt niet roken in jouw auto en ze doen het toch omdat ze zelf wel willen bepalen .dat is juist wat je vroeg om Niet te roken . Terwijl er zat tijd is om ook buiten de auto te kunnen roken. Ze roken toch ook niet op kantoor of in het restaurant. Dus waarom luistert je collega's dan niet .en dan moeten er wel regels komen. Want ook die hebben een reden om niet te roken. Of in die lucht te zitten. B.v.dank- Niet rokers liggen gewoon op alles en nog wat te zeiken.het is ook hun vrachtwagen niet he.alst hen ni aanstaat gaan ze maar verder of kopen er zelf maar ene.wanneer mij verboden word te roken in de vrachtwagen stop ik elk uur een kwartier en anders stop ik er wel mee- Ik wil toevoegen dat ik op maandagmorgen in een schone en frisse auto wil stappen, gereinigde koelkast, ascontainertje leeg en in een zeepsopje gereinigd. Ja, de gordijnen worden niet wekelijks gewassen dus daar zal ongetwijfeld wel wat nicotine inzitten. Maar een "fanatieke" niet-roker, aan wie ik in de cabine heb laten zitten, zou zonder problemen op "mijn" auto stappen. Hij rook (bijna) niets! Veel erger zijn die viespeuken met hun gevulde urinaaltjes, zakken vuile kleding en maden die met de vleeswaren uit de koelkast weglopen. Laten we ons DAAR eens druk om maken, in plaats van dat sigaretje! 

Proponent in Alphen ad Rijn Nederland A van Leeuwenhoek weg - Geen toegang tot toilet

-

Het is officieel een werkplek, dus er mag ook niet meer gerookt worden, elke keer komt er een controle, is er in de auto gerookt, is de boete voor de chauffeur.

-

Bij ons, Hoogvliet Supermarkten, mag er zeer zeker niet gerookt worden in de auto.

-

Dat moet ieder voor zich weten en niet zeuren

-

Je kan toch echt niet verwachten dat iemand die een hele week weg is elke keer zal buiten gaan roken of in de sneeuw of regen

-

Wij hebben allemaal een vaste vrachtwagen.

-

Vroeger was het op dat vlak beter .rij 42 jaar en rook van mijn 13jaar wie gaat er mij doen stoppen met roken. Dan moeten ze zich maar opsluiten die niet rokers want de mensen lopen op straat ook te roken.

-

Van over enkele jaren mag er in een firma wagen niet gerookt wordenEnkel mag gerookt worden wanneer de vrachtwagen u eigendom is

Kan goed overweg met mijn rokende collega's.Laat hun in hun waarden.Doen ze bij mij ook.Daarom zeur ik niet.

-

Als het raam open gezet wordt en de as en peuken netjes opgeruimd worden . Is het al een stuk minder overlast van het roken.

-

Deel de auto zo veel mogelijk met een mede smoker

-

Je kan alles wel verbieden in deze toch al betutteling maatschappij.

Roken verbieden in vrachtwagen, dan stop ik met rijden.

-

Zelfs de peuken liggen op de vloer

-

Weg met dat gerook

-

De rokers worden al genoeg als paria bestempelt .

-

Het roken opzich gaat nog maar die vieze asbakken vol laten voor Je collega BAH .. ik rook zelf in de weekenden, maar niet in de auto .. en dan is het toch gewoon een kwestie van respect dat een ander er ook niet in rook... maar ik merk dat dit respect puntje ver te zoeken is... en dat is heel jammer...

-

Je mag 24/7 geacht bij je voertuig te zijn ook dat nog moeten aan houden waar blijft je privé leven

-

Roken moet stoppen

-

Hou rekening met de collega die na mij komt.

-

Waar blijft in dit geval de vertegenwordiger in de auto van de zaak. Weer de vrachtwagenchauffeur.

-

Als ze vrachtwagens delen dan rokers met rokers laten delen en niet rokers met niet rokers. Ik vind dat niet rokers het recht hebben op een rookvrije vrachtwagen maar ik vind ook dat wij rokers ook het recht mogen hebben van wanneer wij roken

-

Doe eerst maar eens iets aan de echte grote problemen die de chauffeurs moeten doorstaan

-

Rokers in rokers camion en niet rokers in niet rokers camion

-

Ga ze dat ook nog afnemen.We mogen van nu al niets meer doen, enkel nog netjes tussen de lijntjes rijden .en dan .

-

Ik deel mijn vrachtwagen met niemand. Het is niet alleen mijn werkplek maar ook mijn woonplaats gedurende de hele week. Iedereen heeft recht op een rookvrije werkplek.. iedereen mag ook afzien van dat recht... Ik leef 80 uur per week in mijn vrachtwagen...en daar doe ik dan ook mijn zin. Chauffeur is een stresserend beroep...en stress gaat vaak samen met roken. Als chauffeurs niet meer zouden mogen roken gaan veel werkgevers zélf mogen rijden voortaan en gaat het knelpuntberoep van chauffeur ongeziene proporties aannemen...

-

Laat ieder zijn ding lekker doen

-

Moet nu echt alles aan banden gelegd worden.Rokers worden al op zoveel plaatsen geviseerd.Waarom zo’n heisa terwijl vroeger er nooit een probleem van werd gemaakt en je overal mocht roken. Ga je nu dan ook nog de chauffeur zijn sigaret afnemen. Is dat dan de oplossing om het tekort aan chauffeurs aan te pakken. Als het voor mij verboden word stop ik direct als chauffeur en ik zal zeker niet de enige zijn. Het zal het beroep als vrachtwagenchauffeur er niet aantrekkelijker op maken terwijl er al zo’n groot tekort is aan vrachtwagenchauffeurs !!!

-

Ik heb zelf wel gerookt en ben sinds 2 jaar gestopt. Ik zou het nu niet meer fijn vinden als andere wel in de cabine roken en zeker als het iemand is die sigaren rookt. Ik wil mensen die roken niet verbieden te roken maar wel in de cabine waar je de hele dag inzit en ook moet slapen. Op kantoren moet er wel rekening mee worden gehouden dan moet het ook in een cabine vind ik.

-

Het recht op een rookvrije werkplek is vastgelegd in de Tabakswet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op naleving van deze wet. Als u toestaat dat er wordt gerookt op de werkvloer of in de vrachtauto’s, kunt u daarvoor worden beboet.

-

Als roken niet meer mag hang ik mijn rijbewijs aan de haak

-

Volwassen gesprek moet mogelijk zijn indien dat niet mogelojk is zoek ik me een wwerkplek waar dat wel mogelijk is

-

Laat die onzin.

-

Dat iedereen zich bezighoudt met zijn ding zonder andere lastig te vallen

Er zijn chauffeurs die roken in de auto waar je het bijna niet kunt ruiken en zien dat er gerookt is , en er zijn chauffeurs als je daar bij in de auto stapt zit je gewoon in een asbak dat is al een groot verschil .

-

Eenieder is hiervoor zelf verantwoordelijk en kan dit Zelf wel regelen en niet die kut zakken uit Den Haag.

-

Iedereen doet wat hij wilt e We doen al veel uren dus moeten ze dat ons ook niet afpakken

-

Als ik mijn vrachtwagen zou moeten delen met iemand die niet rookt, en die eist dat er niet gerookt wordt in de cabine, dan zoek ik onmiddellijk ander werk.

-

Dit gaat echt te ver , o al vrachtwagen chauffeurs te kort !!!

-

Als iemland rookt heb ik geen probleem mee maar niet in m,n auto want die lucht gaat er niet meer uit

-

Per direct! Is ten eerste smerig want als je zelf niet rookt ruikt je kleren+ je tas en je spullen naar rook... en als je al weet dat je 15 uur in zo'n hok moet zitten wordt je er ook niet bepaald blij van??

-

Ik vind het aantreffen van een gevulde 100 liter vuilzak achter het gordijn van een bovenbed, een bijna volle "zeikfles" voor 's nachts of een ijskast met een "drijvend" salamiworstje in een ronduit smerige cabine, véél erger.. voor het algemeen welzijn...

-

Roken in de wagen geen probleem... raampje open as naar buiten en niemand heb er last van... en als er een collega jou auto overneemt die niet rookt... he jammer joh... is mijn auto.. dus leer er maar mee leven......

-

Ligt eraan of je een vaste wagen hebt waar niemand anders op rijdt.Vaste auto geen probleem.Zitten er meerdere chauffeurs op een auto dan wel.- Laat dat een ieder zelf bepalen.Als je met z'n 2en rijd en collega rookt niet.gewoon goede afspraken maken- Chauffeur heeft het al moeilijk in deze maatschappij. Ze wonen in hun truck. Het is hun huis door de week. Het is al moeilijk om een plekje te vinden voor hun rust. De ene rookt thuis buiten de ander binnen. Laat de .chauffeur het zelf bepalen. Die zijn de hele week onderweg-Dat gezeik en gelet op een ander moet aan banden... leven en laten leven-Ieder zijn eigen keus toch. Ze kunnen zich beter met andere dingen bezig houden lijkt mij-Dat moet iedereen zelf weten of ze wel roken of niet ze moeten eens op houden om te zeggen dit mag je wel en dit niet je wordt echt helemaal gescheuveld van stop ermee-Het interesseert bijna niemand wat een ander in zijn cabine doet tijdens zijn werk.Maar nog een verbod erbij is nog een wetgeving waarmee geld in de staatskas gehaald kan worden.Wat mij verbaasd dat chauffersnieuws 2.0, Transportonline en andere media hier nu een hele week zo druk mee zijn.Zijn er geen werkelijk interessante onderwerpen op het gebied van Transport waarover te berichten valt? Nee????Dan plaats toch gewoon een keer een paar uur niets. Dan dan zijn jullie pas serieuze nieuwsbrengers- Ik vind als je een vaste wagen heb en nooit hoeft te delen, ook niet in de vakantie dan is het aan mij om vrij te zijn met wat ik in mijn cabine doe dus roken is dan toegestaan- Niemand anders rijd met deze vrachtwagen dus geen probleem-     

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht