Dinsdag 30 augustus 2022

Per januari 2023 moeten de nieuwe afspraken voor onze cao beroepsgoederenvervoer zijn afgerond. De vakantietijd breekt aan en tot op heden hebben we nog niet gehoord dat er al wordt gepraat, wat echt een traditie lijkt te worden bij de o zo machtige partijen die onze cao voor elkaar moeten krijgen. Als we alleen al naar de laatste 12 jaar kijken is de cao nooit op tijd geweest (bijlage) en we weten zeker dat we de lijst langer kunnen maken als we nog verder terugkijken. Voor werkgevers is dit enorm lastig, vooral omdat zij telkens maandenlang lijdzaam moeten wachten tot ze de vervoersprijzen kunnen aanpassen. Maar ook voor de werknemers is vertraging niet goed; het geeft onzekerheid en daarbij neemt ook het vertrouwen in de partijen af.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.
te laat cao

Voorstellen

De eerste stap bij onderhandelingen is het indienen van voorstellen, omdat er uiteraard iets op tafel moet liggen om te kunnen bespreken. Maar zelfs dit is nog niet gebeurd! Je kunt je afvragen waar dat vertrouwen dan vandaan moet komen als men nog niet eens op tijd kan beginnen, iets dat wel elke keer weer in alle voorgaande cao's werd afgesproken. Er zal heus wel wat worden besproken tussen vakbewegingen en werkgeversorganisaties, maar dat blijft in onze ogen niets meer dan het bouwen van luchtkastelen.

Rekken

Onze grootste vakbeweging kwam laatst met een paar vragen aan de chauffeurs. Is dit rekken? Alles is al bekend; er zijn volop enquêtes geweest met veel meer invullingen dan de vakbewegingen ooit hebben bereikt. Alle nu gestelde vragen zijn al meerdere malen beantwoord door de chauffeurs, die ons ook nog eens belangrijke feedback geven waar je als enquêteur echt iets mee kunt. Wij hebben al veel op tafel gelegd en keer op keer antwoorden de bonden netjes en beloven ze naar ons toe te komen. In plaats daarvan halen ze zich juist nu dit totaal overbodige extra werk op de hals, waarmee ze opnieuw lijken te (willen) zorgen voor desastreuze vertragingen.

Betalen

De cao-partijen krijgen een enorm bedrag uit de SOOB, waaraan werkgevers en chauffeurs betalen. Je mag dan ook zeker verwachten dat de cao-partijen hiervoor een tegenprestatie leveren door in ieder geval tijdig te beginnnen met de onderhandelingen, zodat de afspraken voor de deadline kunnen worden vastgelegd.

Ook het toelaten van andere partijen is al jaren niet meer gebeurd. Dit vinden wij erg apart, omdat diverse partijen in het verleden van gedegen kennis blijk gaven en ook aan de tafel hun stem goed konden overbrengen. Zo zijn ook wij bezig de moeilijke weg te bewandelen om onze stem aan de tafel te laten horen. Op de achtergrond kunnen we dit al, maar we vinden dat ook onze handtekening onder het te bereiken akkoord zou moeten staan.

Vertragingstechnieken

Wij blijven erop aandringen dat de bonden de allang bekende gegevens gaan gebruiken en niet elke keer maar vertragingstechnieken toepassen om zo zelf in de schijnwerpers te komen. Het zou de huidige cao-partijen sieren om te denken aan de gevolgen van een te late cao en er te staan voor werknemer en werkgever. Per slot van rekening is dit waarom vakbewegingen überhaupt bestaansrecht hebben.

Uitslag van de grootste enquête ooit- transporteffect
60 vragen bijna 4000 invulingen!
vertragingen cao
Klik voor de antwoorden

Opmerkingen:

VoornaamJo
OpmerkingAls de basisloon niet omhoog gaat en ik er niet goed aan verdien stop ik ermee, dit is een zwaar beroep daar mag wat tegenover staan vooral in de huidige situatie met de inflatie
VoornaamPieter
OpmerkingDe overuren veel minder belasten er zijn al te weinig chauffeurs en dan word je ook nog flink bekort op overurenMet je pensioen ook deels overuren mee laten tellen anders krijg je straks weer een gat
VoornaamSteff
OpmerkingGewoon staking, alles.plat gooien, kan bij Schiphol enzo ook allemaal, waarom niet in het transport, laat de winkels.maar eens.leeg lopen, worden ze.meschien eens wakker
VoornaamPeter
OpmerkingDe regeling 80%werken 90%betaald krijgen en 100% pensioenopbouw
VoornaamPeter
OpmerkingDe regeling 80%werken 90%betaald krijgen en 100% pensioenopbouw
VoornaamPetra
OpmerkingFikse loonsverhoging, dit vooral om de mensen te houden.Minimumlonen zijn omhoog gegaan, maar wij niet.We zitten vast tot 31 december.
VoornaamSteff
OpmerkingGewoon staking, alles.plat gooien, kan bij Schiphol enzo ook allemaal, waarom niet in het transport, laat de winkels.maar eens.leeg lopen, worden ze.meschien eens wakker
VoornaamLoo iet
OpmerkingOveruren mee tellen in pensioen, nou dik salaris, en einde van de rit blijft er maar weinig over,
VoornaamPieter
OpmerkingDe overuren veel minder belasten er zijn al te weinig chauffeurs en dan word je ook nog flink bekort op overurenMet je pensioen ook deels overuren mee laten tellen anders krijg je straks weer een gat
VoornaamMark
OpmerkingMet de huidige torenhoge inflatie zou dit meegenomen moeten worden in de nieuwe cao. Bedrijven verhogen allemaal hun prijzen als de inflatie en kosten toenemen maar de werknemers groeien niet evenredig mee met hun salaris. Tijdens de looptijd van een cao zou het salaris aangepast / geïndexeerd moeten worden.

--------------------------------------------------

Minimaal 2023 loonsverhoging van 8 procent anders gaan we heel ver achterlopen op de rest en ga ik syoppen met overuren maken.nieuwe xhauffeurs willen gewoon 40 uur werken voor een aatrekkelijk loon


Silko

Vakantiegeld en dagen berekend over alle gewerkte uren en niet alleen contracteren.Hoger uurloon


Reiskosten woon - werk


Ik blijf het opmerkelijk vinden dat de onderhandelingen zo laat starten met de voorkennis die we hebben. Basisloon zou omhoog moeten, meer treden binnen de loonschalen voor beter toekomst perspectief. Ik snap wel dat dit waarschijnlijk niet het probleem van de stijgende inflatie oplost en misschien wel juist een extra boost geeft. Werkgevers gooien na loonstijging direct de tarieven omhoog bovenop de flinke winsten die zij al draaien wat over de hele keten doorvloeit waardoor prijzen uiteindelijk nog verder zullen stijgen.


Chauffeurstekort?veel beroepsgroepen hebben zeer forse loonsverhogingen gehad(10 procent plus).Nog even en ik wordt schoonmaker voor 20 bruto per uur ipv op de weg te zitten voor nog geen 18.Kapot schamen moeten ze,het zou mininaal 2800 bruto moeten verdienen tm minimaal 3500 bruto in een e schaal.


Een verplichte wia-hiaat verzekering en een eindejaarspremie


Een hoger uurloon, inflatiecorrectie en minder belasting over de overuren. Het is een gegeven dat we veel overuren maken maar daar mag toch zeker wel aan verdiend worden. Afgelopen twee jaar is wel gebleken hoe cruciaal het beroep is wees dan ook eens zuinig op de chauffeur. De dagen zijn lang en de nachten kort daar mag best een goed salaris tegen overstaan als beloning. De chauffeur is al jaren de dupe en betaald zo de stunt prijzen op de rit van de werkgevers


Flinke loonsopslag anders is er geen chauffeur meer te krijgen


MEER LOON! minimaal 10% erbij en dan nog kom je niet met die toren hoge inflatie mee. Ook andere vergoedingen moeten drastisch omhoog.


Ik vindt dat zorgverlof verplicht meegenomen moet worden in het CAO.En we moeten pleiten voor loonbelasting verlaging.


Een forse fuckin loons verhoging. En SOFORT,in plaats van al die zielige vier jarige onzin voorstellen te moeten aanhoren. Schaamteloos zijn de onderhandelingen.
 Flinke loonsverhoging, minimaal 10 % als je al de verhogingen de laatste tijd zijn gedaan
Een hoger uurloon, hoger onkostenvergoeding, en een dekkende reiskostenvergoeding.
Belasting op overuren drastisch omlaag, de enige sector met bijna 50% belasting
Basisloon flink omhoog
Wachtdag bij ziekte eraf
Reiskostenvergoeding
Inflatiecorrectie op jaarlijkse basis

Ik wil Reiskostenvergoeding


een goed voorstel het direct schrappen van die onzinnige code 95.


Meer basisloon!


In deze tijd, personeel is nauwelijks te vinden, reiskosten! De prijs om te werken is erg hoog nu!


Ja, maar het blijft natuurlijk een heel belangrijk onderwerp wat geen uitstel verdient. Dit komt ook niet ten goede aan het chauffeurs tekort. Hoop dat de nieuwe CAO wel wat aantrekkelijker word voor ook nieuwe chauffeurs en chauffeuzes. Een hoop trucks wachten op een maatje.


Bovenal, de cao is iets wat het minimum is, als een bedrijf op alle bijna punten gelijk is en op de rest beter dan mag dit. Dus een werkgever die reiskosten wil geven mag dat ook gewoon...Werkgevers hoeven zich niet aan de CAO te houden, mogen altijd beter gaan. Maar doen dat haast niet. Jammer.

------------------------------------

Ze weten allemaal dat er wat moet gebeuren. Ze durven het alleen nog niet aan. Onzekere tijden, brandstofprijzen en chauffeurs tekort.Iedereen heeft goede argument om geen water bij de wijn te doen.

------------------------------------

Zo en zo die Basissalaris omhoog, als we ziek thuis zitten of op vakantie of dag vrij zijn missen we een hoop terwijl in andere werksectoren ze gewoon de salaris krijgen die ze normaal hebben

---------------------------------

CAO is duur Nederlands voor ‘Het Minste Waar Je Mee Wegkomt’ Tegen loonsverhoging hebben ze altijd de ‘Loon-Prijsspiraal’ smoes klaarliggen. Gewoon 1 dag niet rijden. Maar dan ook echt IEDEREEN. Dan voelen ze het wel.

-----------------------------------

Een maandelijkse automatische inflatiecorrectie zou op zijn plaats zijn.

----------------------------------

Ze zijn slim... ze wachten eerst even af wat andere Cao's doen, zoals die van de militairen, 20% erbij! Nu kunnen ze een voorstel wegleggen bij de werkgevers, 25% erbij (want je moet rekening houden met het afdingen van die centenkakkers).

-----------------------------------

Lampen wit stuur open pijp kamelen vanger

Reactie plaatsen

Reacties (20)

Serf
8 december 2023 - 15:26

Triest triest, denk maar aan actie voeren, dagje alles stil leggen, wie niet wil horen moet maar voelen

Reageren

Reageer op Serf


Serf Senden
8 december 2023 - 15:23

Denk maar aan een totale staking, alles blokkeren en geen vervoer activiteiten, N.S, vliegmaatschappijen kunnen ook staken, waarom in het transport dan niet

Reageren

Reageer op Serf Senden


Henk
5 december 2023 - 13:59

Loon omhoog. Minder belasting. Weg met de staffelpauze/tijden.

Reageren

Reageer op Henk


Jan vd plas
2 september 2022 - 13:35

Wij moeten er eigenlijk 15% bij hebben gezien alles om ons heen, gaat niet gebeuren qua betalen, nog duurder prijzen wij ons uit de markt , oplossing trager werken en stipt 80 rijden, daarmee lopen planningen ook vast

Reageren

Reageer op Jan vd plas


Remco
5 september 2022 - 22:00

Ik ben er gelukkig uitgestapt. Nu minder uren,meer vrije tijd,veel beter salaris.Had het jaren eerder moeten doen.Als je nu nog chauffeur wilt worden in deze tijd,dan ben je niet helemaal lekker voor dat k...salaris.

Reageren

Reageer op Remco


Jerommeke
9 september 2022 - 07:28

Veel weg voor veel te weinig,iedereen die zegt dat ze een leuk salaries hebben klopt ook ,maar je moet op een verjaardag eens zeggen wat je er allemaal voor moet doenvoor die 3500netto,schamen moeten ze zich en maar zeggen dat het allemaal niks opbrengt ,eigenlijk Ben ik er (55)Jaar helemaal klaar mee maar vind het nog steeds leuk Werk,dus 20%meer basisloon minder belasting op overuren en nachtvergoeding omhoog,en dit 2jaar lang Dan kunnen we nog eens praten hoeveel oudere chauffeur's dit tot de eindstreep willen Doen..

Reageren

Reageer op Jerommeke


nico
12 september 2022 - 14:12

meer loon voor de magazijn mederwerkers 15.41 euro is nu niet meer van deze tijd we zitten in loonschaal c en kunnen niet verder omhoog, geen reiskosten vergoeding hoe moeten wij onze kosten gaan betalen we verdienen net te veel om toeslagen te ontvangen dus .... mensen die niet werken krijgen wel toeslagen en hebben net zo veel als wij schandalig

Reageren

Reageer op nico


Ronald Wubbels
13 september 2022 - 06:19

Eerste wachtdag bij ziekmelding er af en reiskostenvergoeding omhoog en voor alle medewerkers ook binnen de 10 km grens

Reageren

Reageer op Ronald Wubbels


Marcel
13 september 2022 - 19:46

Als ik toen had geweten wat ik nu weet had ik nooit vrachtwagen chauffeur geworden heel veel uren maken en waarvoor word echt slecht betaald her beroep vrachtwagen chauffeur werkgevers hebben liever die goedkope rommel uit het Oostblok doe alles verrot maakt Maak het beroep weer aantrekkelijk hebben misschien meer jongeren die zeggen ik ga voor het beroep vrachtwagen chauffeur

Reageren

Reageer op Marcel


Marcus
25 september 2022 - 07:24

Straks gaat de loonbelasting naar beneden en de loonheffingskorting omhoog, ik denk dat dit invloed zal hebben op het percentage loonsverhoging in het nieuwe CAO beroepsgoederenvervoer per 1 januari 2023. Geen wonder dat er vele chauffeurs werkzaam zijn uit andere landen en dan zijn er zelfs nog steeds chauffeurs te kort, de lonen zouden minimaal met de inflatie moeten stijgen dit gebeurt in onze sector al jaren niet waardoor we een veel te laag basissalaris hebben wat gebaseerd is op 40 uur per week. Het word hoog tijd dat de vakbonden de vuist op tafel slaan en komt met harde eisen.

Reageren

Reageer op Marcus


Paul
25 september 2022 - 11:57

60-80-100 regeling en na 45 dienstjaren regeling treffen.

Reageren

Reageer op Paul


Eric
27 september 2022 - 17:38

Zit ook in dit CAO maar ben geen chauffeur. Maak wel al die bende schoon. Van voedsel tot zwaar giftig, kankerverwekkend, DNA Mutageen en noem maar op. Weet t tis mijn keuze maar mag toch wel wat beter verdien. Terwijl er zo n eentje lekker warm op kantoor naar buiten kijkt met een dikke G-schaal zit. Hoe krom kan t zijn. En bij ons op t terrein zit ook een metaal cao die 11% krijgt. En weer doen zij moeilijk in deze branch om er maar iets bij te geven. Tis al jaren kit geweest wat er bij is gekomen. En ze noemen het dan inflatie correctie. Nou sorry hoor. Ben in 4 jaar tijd toch zeker 20% op achter uit gegaan in het totale koste plaatje. Maar ze hebben wel miljarden liggen voor t buitenland of die hoer krijg t handje op willen houden. Maar het eigen land gezond en welvarend houden ho maar.

Reageren

Reageer op Eric


Remco
7 oktober 2022 - 16:55

Onderhandelaars van cnv,fnv stap op en zorg voor betere onderhandelaars. Neem een voorbeeld aan schipholbeveiliging(en straks algemeen in de beveiligings cao) 20 procent erbij plus 35 procent hogere nachttoeslag. Willen jullie dat er überhaupt nog chauffeurs over zijn?straks gaan ze zich massaal omscholen(3 maandjes heb je dat papiertje)

Reageren

Reageer op Remco


Frank
28 oktober 2023 - 17:06

Wat doe jij nu dan?

Reageren

Reageer op Frank


Frank
28 oktober 2023 - 17:06

Wat doe jij nu dan?

Reageren

Reageer op Frank


Jerommeke
9 september 2022 - 07:30

Groot gelijk ...het ga je goed!

Reageren

Reageer op Jerommeke


Jerommeke
9 september 2022 - 07:30

Groot gelijk ...het ga je goed!

Reageren

Reageer op Jerommeke


Remco
11 september 2022 - 18:57

Dank nog voor de reply,ik vond het ook leuk,maar niet meer voor dat zakgeld.1 vriend van mij werkt 10 jaar bij nespresso,komt met paar honderd euro netto meer thuis in minder uren dan ik,zette me toch aan het denken toen. En nu komt fnv weer met een schamele 5 procent.Opheffen dat club en aan de unie overlaten

Reageren

Reageer op Remco


Remco
5 oktober 2022 - 08:18

Wachtdag heb ik nooit begrepen,ik bleef dan juist langer ziek,zeker een week om die wachtdag eruit te halen.Snappen die klunzen niet dat je een chauffeur nooit moet naaien?je wordt dubbel teruggepakt.Afschaffen die wachtdag en kom maar eens met een beloning voor een jaar niet ziek zijn,moet je kijken hoeveel er minder ziek zijn.

Reageren

Reageer op Remco


Remco
5 oktober 2022 - 08:21

Mijn neefje wil graag chauffeur worden,ik zeg ga maar wat anders doen en door leren waar je meer voldoening krijg,en eerlijker en beter wordt betaald.Meteen uit zijn hoofd gepraat.Ik zei tegen hem,luister niet naar die neppe propaganda filmpjes met zogenaamd vrij leven,flauwekul.

Reageren

Reageer op Remco

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht