Zondag 16 oktober 2022

Op 6 oktober kwamen de werkgeversorganisaties in de derde onderhandelingsronde nog met een magere 5,5% loonsverhoging om onze hardwerkende en uitvoerende beroepsgroep "tegemoet te komen".
Velen, waaronder ook wij, waren verontwaardigd over dit bod.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

In het transport sluiten bedrijven contracten af. Deze zijn voor meerdere jaren en hier knelt precies de schoen: je kunt niet zoals bij een supermarkt je prijs per direct verhogen.
Transportbedrijven moeten vaak met de klant onderhandelen over een vrachtprijs, waarbij een transporteur berekent wat hij op dat moment nodig heeft om winst te maken. De brandstofprijs is vaak een clausule, maar een werkgever zal de arbeidskosten zelf moeten inschatten.
Uiteraard speelt ook de concurrentie een rol, waardoor je goed moet denken over de prijs die je op tafel wilt leggen om een contract binnen te halen.
Doordat contracten voor meerdere jaren worden afgesloten kun je ook niet meteen te veel eisen.
Wat vaak vergeten wordt is dat werkgevers eerst zelf de verhoging moeten ophoesten voordat deze kan worden verwerkt in een nieuw contract met een klant.
Tenslotte heeft niemand er baat bij als een werkgever de loonsverhoging in de overbruggingsperiode niet kan dragen; wanneer het bedrijf failliet gaat heeft ook het personeel geen werk en dus geen inkomsten meer.

Op 15 september was de eerste onderhandelingsronde, maar die mocht geen naam hebben. Op 28 september kwam de tweede ronde en daaruit werd al snel duidelijk dat de werkgevers niet boven de 5% wilden gaan.
Nu werd de werkgevers dit bod ook wel op een zilveren dienblaadje aangereikt, doordat de FNV de 5% al in de eerste ronde had genoemd.
Het was zonneklaar dat de druk meteen moest worden opgevoerd, omdat 5% echt te weinig is in deze tijd.
De werkgevers zullen serieus meer moeten bieden, wat door ons en een andere partij dan ook direct aan hen is duidelijk gemaakt.

In de vierde ronde op 14 oktober kwamen de werkgevers na enige druk in eerste instantie met een bod van 6,5%.
We moeten niet vergeten dat de € 750 voor de afkoop van de vakantiegeldvergoeding waarmee de bonden destijds akkoord gingen schandalig laag was en dat velen hier ook nog eens naast grepen door de extra regels die eraan verbonden waren.
Door dit onzalige compromis zijn veel beroepschauffeurs benadeeld en dit hebben we nog steeds niet teruggezien in het loon.
Daarnaast moeten we er niet aan voorbijgaan dat er nog veel meer beter geregeld moet worden in de cao, waarbij je kunt denken aan reiskosten, staffelpauzes , wachtdag bij ziekte en meer punten die jullie bij ons hebben aangegeven.

Met alle cijfers die we hebben vinden wij 8% een redelijke loonsverhoging, met in het achterhoofd dat het een eenjarige cao betreft. Hierdoor hebben werkgevers de tijd om lopende contracten aan te passen, maar er zal na deze eenjarige cao nog wel een volgende serieuze loonsverhoging moeten komen.

De werkgevers hebben we op dit moment op 7,5% aan loonsverhoging en eenmalig €250 bruto. (14 okt. 2022)

Doordat de grote vakbewegingen weer eens veel te laat zijn gestart is de tijd kort, wat wederom in ons nadeel werkt.
Het is wel zo dat we meteen kunnen doorpakken met onderhandelen over de hierna volgende nieuwe cao.
Ons grootste probleem is dat we nu alleen kunnen schermen met artikelen en media-aandacht, terwijl we graag zouden willen schermen met een groot aantal betalende leden als pressiemiddel.
Jullie kunnen ons, maar uiteindelijk ook jezelf, enorm helpen bij het realiseren van een betere toekomst voor alle chauffeurs door je als lid bij ons aan te sluiten voor maar 30 euro per jaar.
Voor de prijs zou je het in ieder geval niet hoeven te laten; een nacht parkeren met je vrachtwagen is vaak al duurder.

Een eerder artikel: 6 oktober: het volgende stapje in de cao-"onderhandelingen"

Meer nieuws? klik hier

Reactie plaatsen

Reacties (3)

Hagtingius Hagtingius
16 oktober 2022 - 19:03

Tijd dat ze eens gelijk een goed bod doen ook naar toekomst gekeken

Reageren

Reageer op Hagtingius Hagtingius


Bart
2 november 2022 - 15:57

Jullie hebben wel lef en de werkgevers steunen en glashard liegen over wat de fnv zei 5% is plus inflatie wij zijn al jaren achter gesteld met geen ziekte uitkering over de overuren staffelkorting en de werkgever maar rijden met dikke leas bakken en wonen in villas. Nee simpel breken ze die contractej maar open. En dat wr een paar werkgevers omvallen jammer.

Reageren

Reageer op Bart


Appie
3 november 2022 - 06:48

Genoegen nemen met 8% terwijl de berichten rond gaan dat alles weer 10% duurder wordt. En andere Cao kunnenner wel een fatsoenlijke verhoging krijgen jaar achter jaar mischien bettee dat we stoppen met rijden en loodgiet worden.

Reageren

Reageer op Appie

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht