Dinsdag 13 februari 2024

Nog niet zo lang geleden publiceerden wij een artikel (link) waarin we onze zorgen uitten over de coverbanden en de gevaren hiervan. Natuurlijk staat bij ons ook de verkeersveiligheid hoog op de agenda en met de toenemende drukte op de wegen is het belangrijk om de risico’s zo klein mogelijk te houden. Ook hebben wij altijd aandacht voor het welzijn van de chauffeur en we vinden dat het materiaal goed en veilig moet zijn.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

We hebben allemaal wel eens die grote flappen van banden op of langs de weg zien liggen en we hebben allemaal wel eens in de file gestaan doordat er een vrachtwagen waarvan een band was ontploft langs de kant van de weg stond. Ons vorige artikel heeft dan ook veel losgemaakt en we hebben de mening gevraagd van 232 mensen, waaronder 190 beroepschauffeurs en verder verkopers, monteurs, wagenparkbeheerders en dergelijke. Wat opviel was dat maar 61 personen het niet gevaarlijk vinden om met coverbanden te rijden. Reden voor ons om op de uitnodiging van een bandenfabriek in te gaan. Deze bandenfabriek in Montfoort is één van de grootste groothandels in Europa die zich bezighoudt met het vernieuwen van oude banden. We werden daar hartelijk ontvangen en men nam ook ruim de tijd voor ons.  In Montfoort worden jaarlijks maar liefst een miljoen banden aangeboden voor vernieuwing. Dit wil zeggen dat er een grote markt voor is, dus is het nog belangrijker om naar de veiligheid te kijken.  Uiteraard zijn vernieuwde (gecoverde) banden goedkoper dan nieuwe, dus het is zeker begrijpelijk dat er een markt voor is. Ook met het oog op milieuvervuiling is het coverproces beter dan een nieuwe band maken. Echter als er 20 km file achter staat omdat een band ontploft is, dan is dit natuurlijk niet beter voor het milieu. Zoals we eerder zeiden is er weinig onderzoek gedaan naar de kwaliteit en de gevaren van coverbanden en dit baart ons zorgen. Technieken veranderen en wij vinden dat er onderzoeken nodig zijn om te kunnen aantonen dat de banden geen verhoogde risico’s opleveren. In Montfoort hadden we wel het gevoel dat het werk werd gedaan met passie en dat er ook echte specialisten aan het werk waren.  Een oude band wordt drie keer gecontroleerd om te bepalen of vernieuwing mogelijk is. Éenmaal bij de aanbieder, dan nogmaals bij de fabriek en uiteindelijk wordt er gekeken naar zwakheden in het karkas. Eenmaal goed bevonden zijn er twee opties. Of er komt geheel nieuw rubber op door middel van warmtebehandeling of de band wordt voorzien van een nieuw loopvlak, wat koudbehandeling wordt genoemd.  Er zijn meer dan 100 bandenmerken en de fabriek in Montfoort werkt alleen met de grote merken als bijvoorbeeld Continental en Michelin om te vernieuwen.

Kanttekeningen

Doordat de fabriek in Montfoort werkt met de grote merken kun je je voorstellen dat de kwaliteit van deze banden hoger kan liggen dan bij andere merken. Veel banden per jaar in Montfort komen niet in aanmerking voor vernieuwing omdat het karkas van de band niet door de inspectie komt. Deze banden kunnen worden verkocht aan het buitenland; die gaan naar Polen, Rusland en andere landen. Chinese merken komen niet in aanmerking voor coveren in Montfoort, doordat de kwaliteit anders is. Zo gebruikt men daar een rubbermengsel waarin veel minder natuurlijk rubber word verwerkt. Dit roept vraagtekens op en het houdt ook in dat er in Europa vast andere bedrijven zijn die deze banden wel behandelen.

We hebben nu een verzoek uitstaan aan de TUDelft om te kijken naar de mogelijkheden voor een gedegen onderzoek naar de gevaren van het coveren van gebruikte banden. Ook zijn we uitgenodigd bij VACO (Branchevereniging voor de banden- en wielenbranche) om meer te weten te komen.

Let wel: Bandenspanning regelmatig controleren voorkomt veel problemen.

Word vervolgd.

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht