Dinsdag 2 augustus 2022

"Word nu chauffeur bij ons en krijg een vakantiecheque/auto/xxx euro!" Iedereen ziet dit soort wervingsacties van transportbedrijven nogal eens voorbijkomen. Toegegeven, het is reclame voor een bedrijf, omdat zo'n actie op alle mediakanalen viraal gaat en het bedrijf in één klap voor even op de kaart zet. Maar laten we eerlijk zijn, is dit wel de manier om chauffeurs aan te trekken en de sector gezonder te maken? Behalve dat een bonus tijdelijk is en naar believen kan worden ingetrokken, bieden bedrijven ze voornamelijk om te proberen chauffeurs bij een collega weg te lokken, wat ons ernstig tegen de borst stuit.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.
transporteffect e schaal

Lonen

De lonen van beroepschauffeurs zitten nog altijd ruim 9 euro onder het gemiddelde van Nederland. Alle Nederlandse transportondernemers die wij spreken zeggen dat de lonen wat hen betreft 10% omhoog mogen, maar wanneer we vragen waarom ze de chauffeurs dan niet naar de E-schaal betalen wordt het stil. Omdat alle transporteurs naar de concurrentie kijken is dit enigszins te begrijpen; als de kleine transporteur zijn personeel meer moet gaan betalen loopt hij de kans dat hij dat niet kan dragen. Daarom moet volgens het principe van gelijke monniken, gelijke kappen de cao helemaal opnieuw worden ingericht, alleen dan blijft het speelveld eerlijk en blijft ondernemen ook echt ondernemen.

Kosten

In ons eerdere artikel hebben we laten zien hoeveel het kost om überhaupt chauffeur te kunnen zijn, en wij vinden dat hierin veel meer hulp kan worden geboden. Ook zitten er chauffeurs op de bank die code 95 niet zelf kunnen betalen en die om toch aan werk te komen bij werkgevers lobbyen voor de financiering van die kosten. Dan is er ook nog een groep die door een bedrijfsongeval of andere omstandigheden licht beperkt is bij het uitoefenen van het vak en die naar wij horen ook vaak de deur wordt gewezen.

Voor ons zijn dit belangrijke punten die we als eerste willen oplossen, zodat deze mensen gewoon weer een baan in het transport kunnen krijgen. Het chauffeurstekort is een feit en zal alleen maar toenemen. Ons is verteld dat de meeste chauffeurs nu boven de 50 zijn, wat inhoud dat er veel werk te doen is om het vak in leven te houden.

Investeren

Werkgevers hebben de laatste jaren verzuimd te investeren in chauffeurs, en de gevleugelde de uitspraak was: "voor jou staan er 10 Oostblokkers klaar". Deze vlieger gaat niet meer op en nu is de rekening voor het welzijn van het personeel verdubbeld. Er komen veel investeringen met het oog op verduurzaming aan en daarom is langetermijndenken nu aan de orde. Transporteurs en met name de grote van Nederland moeten nu echt gaan denken en in actie komen om het transport levensvatbaar te houden en niet afhankelijk te worden van andere lidstaten.

Elitestatus

Wij zijn er nog steeds voor om onze elitestatus terug te krijgen. Het maakt nogal een verschil of je je spullen met een lijnvlucht of met een privéjet laat bezorgen, en daarom moeten we ons in Nederland kunnen onderscheiden met een zeer goede transportsector, waardoor we dan ook minder last van concurrentie uit andere lidstaten zullen hebben.

De oproep aan de werkgevers in Nederland is daarom: ga samenwerken, zorg goed voor je personeel en ook voor het bedrijf, dan kunnen er bergen worden verzet. 

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht