Donderdag 11 februari 2021

Momenteel zitten we in grote delen van Europa in een winterprik, waarbij de wegen soms vrij glad zijn of door de sneeuwval en vorst diepe gaten in het wegdek ontstaan. Vooral in Nederland en België zijn we deze wintertoestanden niet gewend. De weggebruikers die hier nog het best op kunnen anticiperen zijn de internationale chauffeurs, omdat deze uiteraard regelmatig met dit soort weersomstandigheden te maken hebben.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Transporteffect gladde wegen Strooidiensten Hoewel de strooidiensten zich grootschalig inspannen, kunnen ze niet overal tegelijk zijn. We zien dan vaak dat fiets-, voet- en zebrapaden er zeer glad bijliggen, wat extra gevaar voor de zwakke weggebruikers oplevert. Het is heel belangrijk hier rekening mee te houden; niet enkel wat het zwaar vervoer betreft maar voor alle verkeersdeelnemers.

Wat vrachtwagens betreft: deze kunnen op een licht hellende weg vanuit stilstand gewoon wegglijden. Een gewicht is nooit te licht of te zwaar om in dergelijke situaties terecht te komen. Vooral omdat lossen sneeuw erg snel in hard ijs veranderd en dat geeft vaak de meeste problemen. Als een vrachtwagen niet geladen is, is dit voor losse sneeuw nog niet echt een probleem. Als hij geladen is, dan al helemaal niet een probleem met de asdruk op de weg. Echter als sneeuw in ijs veranderd dan houdt alles op.

Fietsers en voetgangers Fietsers en voetgangers maken sneller bij winterse toestanden gebruik van de rijweg omdat het voet- of fietspad te glad zijn. Op fietspaden wordt er vaak later gestrooid en voetpaden vaak helemaal niet. Ondanks dat we dit best begrijpen levert het toch erg gevaarlijke situaties op. Stel dat een gemotoriseerd voertuig langs komt terwijl een fietser of voetganger op de rijbaan loopt of rijdt. Als je dan moet uitwijken en net op een glad stukje weg bent, zijn de gevolgen niet te overzien. We denken daarbij aan een bestuurder die het daar niet verwacht. Wat ook gebeurt is dat stukken ijs van het dak van een vrachtwagen plots naar beneden schuiven bij het optrekken of bij het nemen van een bocht. Soms gaat het om behoorlijk grote stukken ijs, die verwondingen kunnen veroorzaken wanneer een persoon wordt geraakt. Normaal gezien moet een vrachtwagenchauffeur dit vooraf verwijderen, maar helaas lukt dit niet altijd en soms gebeurt het ook gewoonweg niet.

Tot slot

Ook zebrapaden zijn vaak glad en daarbij zijn er voetgangers die terecht denken “ik heb voorrang” maar niet anticiperen op de winterse situatie, kunnen op zo’n moment gevaarlijke situaties opleveren voor alle gemotoriseerde voertuigen. Het is vooral belangrijk dat iedereen zich aanpast. Het beste zou zijn dat je als voetganger vroegtijdig een teken geeft dat je het zebrapad op wilt en wacht tot het voertuig daadwerkelijk is gestopt. Op die manier zijn natuurlijk alle risico’s weggenomen. Een extra factor bij lage vriestemperaturen zijn putten die in het wegdek ontstaan. Dit levert buiten schade aan voertuigen en personen ook gevaarlijke situaties op. Het probleem is ook dat je ze niet altijd op tijd ziet en waardoor schrikreacties niet uitgesloten zijn. Helaas kunnen we niet alle ongevallen voorkomen. Toch willen we benadrukken dat het, juist doordat we ons minder vaak in deze omstandigheden in het verkeer begeven, aanbevolen is om absoluut extra rekening te houden met de mogelijke gevaren van het wegglijden of vallen in de nabijheid van voertuigen. Maar vooral moeten we met z’n alle extra opletten en zwakkere bestuurders extra in de gaten houden als we een voertuig besturen. Met vriendelijke groet, Zie: Artikel Duitsland

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht