Vrijdag 26 augustus 2022

Het is nog maar kort geleden dat we een nieuwe versie van de cao hebben gekregen, maar toch zal men aan de bak moeten. In 2023 is het zo ver, dan moet een goede en sociale cao in kannen en kruiken zijn.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.
cao beroepsgoederen vervoer

Partijen

Helaas heeft het verleden ons geleerd dat de cao-partijen telkens maar moeizaam tot elkaar kunnen komen.
Doordat er veel werd gekibbeld en er vaak maanden voorbijgingen eer ze elkaar weer eens in de ogen keken kwamen de parijen altijd te laat tot een akkoord, wat keer op keer veel onzekerheid gaf.
Ook nu kunnen we er wel weer van uitgaan dat er (te) laat zal worden gestart en dat er weer veel tijd voor nodig zal zijn om een cao te krijgen, en wij vinden dat dit in het belang van de gehele sector anders moet.

Al jarenlang gaat een vaste club over de cao en wij vinden dat in ieders belang de deur ook voor andere partijen open moet staan.
Als we kijken naar de afgelopen 40 jaar zien we dat er behalve loonsverhogingen gelijk aan de inflatie weinig is veranderd in de cao.

Gesprekken

Het afgelopen jaar hebben we met veel partijen gesproken en wij vinden dat er sowieso een nieuwe basis moet komen. De huidige (basis)cao stamt uit de jaren 70 en is totaal niet meer van deze tijd.
Over de vele punten die we anders zien willen we op dit moment inhoudelijk nog niet teveel kwijt om de positie die we nu hebben te behouden.
Wel vinden we dat de cao helemaal opnieuw moet worden opgebouwd om mee te gaan met deze tijd, maar ook voor de toekomst.
Daarom verbaast het ons ook zo dat er nog geen gesprekken zijn gevoerd tussen andere dan de gevestigde partijen om een nieuw fundament te realiseren.
We dringen er dan ook tot op de dag van vandaag op aan dat het tijd wordt voor een eerste ontmoeting over het onderwerp cao 2023.

Inmiddels weten we dat 9 september pas voorstellen worden ingediend. Waarom zo laat?

Welzijn

Volgens ons heeft de sector ook een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid om goede afspraken te maken en daarom verbaast het ons des te meer dat de cao in het beroepsgoederenvervoer de afgelopen jaren naar onze mening niet serieus is genomen.

In tegenstelling tot de grote partijen ligt onze prioriteit wel bij de wensen en het welzijn van de werknemer, waarbij we ook aan de toekomstige chauffeurs denken.
Een goede cao helpt om het vak aantrekkelijk te maken en te houden, wat met het huidige en toekomstige chauffeurstekort voor iedereen van het grootste belang is.

Dankzij jullie allemaal begint de doorbraak van ons uit te komen en we hebben er vertrouwen in dat we steeds meer zullen bereiken.
Het is de hoogste tijd om de koe bij de hoorns te vatten en de onderhandelingen ook daadwerkelijk nut te laten hebben.

Hebben jullie wensen of opmerkingen, geef deze dan alsjeblieft aan ons door.
De komende tijd zullen we vaker om jullie stem vragen als er voorstellen worden gedaan om samen tot een goede cao te komen.
Laten we met ons allen nu eens de regie nemen!

Zie onze enquête "DE VUIST"

Reactie plaatsen

Reacties (4)

Jeroen Keulemans
31 augustus 2022 - 19:00

Kan het loon niet gewoon geïndexeerd worden? Dan komt er elk jaar een beetje bij naar gelang de inflatie...niet in 1 klap gelijk 6 tot 7 procent....de lonen stijgen keurig mee en niet zo grof dat het voor de werkgever niet te doen is...zowel basisloon als overuren en nachtvergoeding..

Reageren

Reageer op Jeroen Keulemans


Silvester van Drongelen
2 september 2022 - 09:52

Onderstaande punten zullen naar mijn idee ook gerealiseerd moeten worden.. - onbelaste vergoeding woon-werk verkeer. - cao toeslag moet berekend worden van begin tot eind tijd, veel werkgevers laten nu chauffeurs tussendoor terug op de zaak komen waardoor de cao toeslag gesplitst wordt en er bijna niets meer overblijft. Met vriendelijke groet, S van Drongelen.

Reageren

Reageer op Silvester van Drongelen


Team
1 september 2022 - 10:55

We gaan dit aangeven. We komen erop terug. Team ChauffeursNieuws|TransportEffect

Reageren

Reageer op Team


ouwe
2 september 2022 - 19:12

Niks kleine beetjes erbij gelijk 10/12 procent met deze prijsverhogingen gezonde bedrijven maken genoeg winst Het C.A.O beroepsgoederen vervoer staat bekent een van de slecht betalende te zijn En als je kijkt hoelang het duurde dat het laatste C.A.O rondt was zal het nu niet anders zijn . lang leve het beroepsgoederen vervoer.

Reageren

Reageer op ouwe

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht