Woensdag 10 mei 2023

We zijn nog steeds wegen aan het zoeken om een chauffeur zonder wagen af en toe ritten te laten doen zonder tussenkomst van andere partijen.
Veel organisaties zijn hier geen voorstander van, omdat die vooral een probleem zien m.b.t. verzekeringen en sociale premies.
Een bijkomend probleem is dat je dan ook een ondernemer bent (de afkorting zzp staat voor zelfstandige zonder personeel) en je aan de regels voor ondernemers moet houden.
Volgens de Wet Wegvervoer Goederen mag een transportonderneming geen chauffeurs tewerkstellen die niet bij hen of bij een transportbedrijf in dienst zijn (art. 2.11 lid 1/art. 2.11 lid 2a).
Wel zou je eventueel een wagen kunnen huren bij het transportbedrijf waaraan jezelf wil uithuren. Let wel op dat je dat op papier zet (huurovereenkomst maken dus) om zo te jezelf toch te kunnen uithuren. Je moet jezelf dan zien als een ondernemer en dat betekent dat artikel 610, boek 7 BW hier van belang is met het oog op sociale premies.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Een zzp-chauffeur mag zichzelf uithuren aan een ander transportbedrijf, maar alleen onder de volgende voorwaarden:

- de zzp'er beschikt zelf over een (Euro-)vergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg;

- de zzp'er beschikt zelf over het vrachtvoertuig, waarmee de goederen vervoerd worden. Dit mag koop, lease of huur zijn en moet schriftelijk vastgelegd zijn en aangetoond kunnen worden (eigendomsbewijs, lease-overeenkomst, huurovereenkomst);

- het (Euro-)vergunningsbewijs op het vrachtvoertuig staat op naam van het transportbedrijf van de zzp'er. Het is dus moeilijk om de wet- of regelgeving te omzeilen.

Een zzp'er die niet zelf in het bezit is van een vergunning mag zich wettelijk niet uithuren aan een transportbedrijf en dan rijden met de vergunning van dat bedrijf. Een transportbedrijf mag daarvoor alleen gebruik maken van chauffeurs die bij het bedrijf in loondienst zijn of ingehuurd zijn via een ILT-erkend uitzendbureau voor het verhuren van chauffeurs.
Doordat men wettelijk (nog) in dienst is bij het bedrijf waarvoor men rijdt biedt een nulurencontract daarbij een uitkomst, maar dit geeft nog steeds verplichtingen. Zie ons artikel https://transporteffect.com/ni...
Een uitzendkracht heeft recht op dezelfde beloning als het vaste personeel van die inlener in een zelfde of gelijkwaardige functie: de inlenersbeloning. Ook dit is wettelijk geregeld.

De vraag is dus: is het de moeite waard om te vechten tegen het nu bestaande systeem?
Laat het ons weten via deze poll:Een aantal opmerkingen

Is er handhaving?
Er zal zeker wel een constructie zijn

------

Nee zo los je het tekort aan chauffeurs op natuurlijk

------

Een kapitein of stuurman , Maroff mag het wel! Op de zeevaart..

------

Wie is ooit bij controle gevraagt naar de werkgeversbrief.
Heb er een stuk of 4 in mijn werktas maar daar is nooit naar gevraagd

------

Net zo'n rare constructie als deze 
Ik rij met een Nederlandse Daf
Gaat stuk in België mag ik niet met een daf op Belgisch kenteken rijden ....
Maar een Belg mag wel met een demo vrachtwagen op Nederlands kenteken rijden
Hoe dan....?

------

In werkelijk ieder beroep kan men zonder extra voorwaarden aan de slag als zzp. Alleen niet als chauffeur. Vraag me af waarom.

------

Is gewoon een manier om zzp’ers dwars te zitten. Deze mensen zijn een doorn in het oog van de overheid.
Als chauffeur in loondienst heb je een geldig rijbewijs en code 95 nodig. En een zzp’r die exact hetzelfde werk kan doen moet nog even voor €10000 aan papieren en vergunningen halen voor het zelfde werk.

------

En zo gaan er steeds minder chauffeur nog op een vrachtwagen zitten ik was er al gouw klaar mee 

------

Kansloos weer beter in polen gaan wonen daar kan alles

------

Echt super hoor
Lekker de mensen in de weg zitten die nog wel willen rijden
Je land gewoon nog verder de afgrond in helpen 

------

Een timmerman kan ook een rijbewijs hebben en zichzelf verhuren. Wat het werk inhoud dat mag hij zelf invullen, misschien moet deze timmerman wel hout vervoeren naar de klanten, En doet dit voor een transport bedrijf. Als het transport bedrijf het voertuig in bruikleen leent en eigen transport is dan is het volgens mij geen probleem.
Pas als je voor 3de gaat rijden moet je vergunningen hebben.

------

Het gevaar is dat ZZP-ers zich als concurrent van werknemers gaan opstellen qua kosten. Een CAO werknemer kost met vakantiegeld, vakantietoeslag, doorbetaalde feest- en ziektedagen tussen € 27,50 en € 30,00 per functioneel gewerkt uur. Zonder eigen auto en brandstof. Puur loonkosten. Dat wordt vaak niet goed doorbelast. Als zzp-ers zich qua kosten als concurrent van werknemers gaan opstellen, dan krijg je oneigenlijke verhoudingen binnen een bedrijf.

-----

De chauffeur zou in dit geval een zelf een transport vergunning moeten hebben, stel je hebt iemand die heeft 3 vrachtwagens, maar geen vergunning, die huurt dan 3 chauffeurs in om voor hem te rijden, die rijden dan zonder vergunning, het is al gebleken dat zulke louche transportbedrijven, in de smokkel zitten.

-----

En zo maakt de Nederlandse overheid de transportsector naar de kloten ze hebben het liefst allemaal witte nummerborden hier in dit land die mogen alles kopen code 95 voor 500 euro maar rijden kunnen ze niet

-----

Rare regeling zal wel tegen gehouden worden door de uitzendbureaus zoveel te meer schakels die er geld tussen uit plukken. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan. Het is weer typisch de wetgeving in nl.

-----

F-skatt noemt het hier, in orde met rijbewijs en codes, gewoon als chaufför en je stuurd gewoon je faktuur elke maand voor(bij) wie je rijd. Gewoon als werknemer maar je stuurd je faktuur. Hoe simpel kan het zijn.

-----

Dit hele verhaal wat hier geschreven word is al lang en breed achterhaald door hele slimme (malafide) ondernemers die wel daadwerkelijk de wegen weten te bewandelen en de wet kennen.

Als de Nederlandse instanties hun eigen compleet falende systeem eens zouden analyseren en zich minder zouden bezig houden met persoonlijke aanvallen en heksenjachten op individuen zouden ze tot de conclusie komen dat door hun eigen systemen en regeltjes ze het juist voor de malafide ondernemers zo makkelijk maken om de mensen uit oost en zuid Europa en ook van ver buiten Europa (bijv Brazilië,Filipijnen)uit te buiten.
Maar dat willen ze moedwillig niet want dan gaat de beerput open en zullen er koppen rollen want wat er gebeurd en moedwillig word toegelaten kan absoluut niet door de beugel.
Dus wat doen de bewuste instanties we gaan nog meer regeltjes verzinnen want dan gaan we het tegen.
Enkel door deze regeltjes zetten ze de deur nog veel verder open voor malafide bedrijven en organisaties.

Maar laten we dit vooral zo blijven volhouden en daarmee doorgaan dan zijn we in het transport straks ook compleet afhankelijk van dit soort organisaties en ondernemers.

Dan koop ik wel een hamer en zaag en verhuur me als ZZP timmerman ofzo.

------


Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht