Donderdag 10 november 2022

Twee jaar geleden werd er nog wel eens over gesproken dat het vak van beroepschauffeur, en dan met name de vrachtwagenchauffeur, onder zware beroepen zou moeten vallen.
Er was sprake van een lijst en er werd zowel in België als in Nederland over gediscussieerd, maar wat is daar nu uit gekomen?

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

We zien vaak discussies over onderwerpen ontstaan en iedereen heeft op dat moment een mening, maar zo'n onderwerp bloedt even vaak snel dood en je hoort er niets meer over.
Het lijkt erop dat het enkel om aandacht gaat en dat men wanneer die aandacht is weggeëbd weer een ander onderwerp zoekt, zonder ooit ergens een oplossing voor te realiseren.
Ook bij onderwerpen over de beroepschauffeurs in het goederenvervoer zien we dit vaak en daarom waken wij ervoor dat dit doodbloeden wordt voorkomen.
Zo staan onderwerpen als parkeergelegenheden, de standairco en DIXI's bij bedrijven nog steeds op onze agenda en blijven we er aandacht voor vragen, zodat men niet vergeet oplossingen te bedenken.

Gezondheid
Eens in de zoveel tijd komt de gezondheid van de chauffeurs ook weer bovendrijven, en dan worden er weer onderzoeken gedaan en staan organisaties weer even op.
Helaas zien we nu bij dit onderwerp de organisaties maar doorslapen, terwijl het gegeven dat vrachtwagenchauffeurs op latere leeftijd nog moeten rijden en wagens moeten laden en lossen toch een reden zou moeten zijn voor op zijn minst enige beweging.
Ook zien we dat een werkgever liever een jonger iemand in dienst heeft dan iemand van 60 jaar of ouder wanneer hij die keuze heeft. Dit zal niet uit onwil zijn, maar een bedrijf moet nu eenmaal naar zijn bedrijfsvoering kijken en rendement uit zijn personeel kunnen halen.

Cao
We hebben al vaker aangegeven dat er meer moet worden gekeken naar manieren om oudere chauffeurs tot hun pensioen aan het werk te kunnen houden.
Het lijkt wel of cao-partijen dit een lastig verhaal vinden, omdat tot heden nog geen concrete afspraken zijn gemaakt. Van onze kant liggen al aanbevelingen op tafel en we hopen dat de discussie nu toch snel van start gaat.
Uiteraard willen we het met zowel werknemers als werkgevers over goede afspraken hebben en daarvoor zijn we afhankelijk van een gedegen onderbouwing.

Daarom vragen we jullie de onderstaande vragen te beantwoorden om ons te helpen de discussie nieuw leven in te blazen.

Iedereen gaat ervan uit ouder te worden, maar moet je dan op je 70e nog altijd hetzelfde werk doen en net zoveel rendement halen als toen je 25 was?
Vergeet daarbij ook niet dat je je elke 5 jaar medisch moet laten keuren.
Wat als je op je 60e geen vrachtwagen meer kunt besturen doordat het CBR dit niet verantwoord vindt?


Klik de afbeelding

Opmerkingen

Niels 
Met mijn werk zeker!


Johan 
Geen idee, of ik het haal en ja het is een mooi beroep, en soms zwaar, maar ik zou niet anders willen.

Gabi
Jaa makkelijk waarom niet ??
Gewoon genieten en door gaan 👌👍🏼🍻

Timothy 
28 jaar internationaal voelt nu soms al eens als 40 jaar..🙈🙈 maar ik hoop het tot het eind te kunnen volmaken

Bart 
Timothy  Nu zwaar? Stuurbekrachtiging heftrucks, Beurtvaart van Duren alles van kaai in je auto zien te krijgen met het handje, ook dat vat van 200 liter.

Timothy 
Bart dat is juist, neemt niet weg dat het toch in je kleren kruipt.. Verkeer en drukte op de weg is ook niet wat het pakweg 40 jaar geleden was.. speelt ook een rol, toch ?

Bart 
Timothy  Nee, kort gezegd voeger hadden we kuilen nu hebben we drempels.
Een ritje Amsterdam Keulen VV had je een week voor nodig. De laatste keer dat ik nog reed was de opdracht vanuit Amsterdam, over 9 uur bel je maar vanuit Berlijn....wa… Meer weergeven

Timothy 
Bart  👍👍 snap volledig wat je bedoelt.. Heb nog het eind van die periode meegemaakt toen ik begon te rijden, was idd zo, nog met babbelaar en de zekering eruit, uur 9u terug, later de magneet erop.. en die trailers openbreken, soms tot 3x per… Meer weergeven

Meest relevant is geselecteerd, waardoor sommige antwoorden mogelijk zijn weggefilterd.

Eelco 
Is er straks nog pensioen over dan?

Arie 
Ik heb het 44 jaar gedaan met heel veel plezier,ben nu al 12 jaar met pensioen en als ik het over kon doen deed ik het weer,maar niet met die digitale rot bende.

Ad 
Arie van der Tak ik doe het nu 50 jaar Arie en heb er, ondanks de platkoppen en digitale tacho, waar overigens niks mis mee is nog zin in. Zal nog wel een paar jaartjes doorgaan.

Kees
NU 72 ARIE RIJ NOG MET DE DIGITALE BENDE HIJ GEEF ALLES AAN VAN DE EERSTE TOT DE LAATSTE MINUT DAT IS HET VOORDEEL VAN DE SALELIET .

Bart
Kees Van Veen Dan kan je dus niet ff een dagje surfen op het garda meer en zeggen dat de douane lastig was. Waarom geloof ik je niet ?

Fritz
Arie van der Tak Alles went, ook die digitale bende.

Meest relevant is geselecteerd, waardoor sommige antwoorden mogelijk zijn weggefilterd.

Johnny
Het werk is mischien niet zwaar , maar elke morgen 5 uur je graf uit en s'avonds een uur of 19.30/20.00 met je bordje voer uit de magnetron voor het journaal wordt naarmate je ouder wordt steeds zwaarder , vindt ikzelf na 38 jaar wel 😕

Bart 
Johnny Leemburg Verandering helpt, echt.

Lammert 
Johnny Leemburg olde dik beulig

Johnny
Lammert En Carla Heidsma foar dy is makkelijker omdastou geen hersens maar pudding in dien hoofd hest en dus niet ken nadenke🤯🤯

Meest relevant is geselecteerd, waardoor sommige antwoorden mogelijk zijn weggefilterd.

Jordy 
Bulk goederen rijden altijd goed zeker bij ab Texel 🙂

Benny
Nog zeven maanden,dan 46 jaar gedaan,ga daarna nog even een jaartje door 👋

John 
Gewoon bij Friesland Campina komen werken kun je 100 worden 😉

Gian 
John Van de Liefvoort dat werd bij mijn vorige werk (sligro) ook verteld nu ik voor Campina rij word ik 150 jaar😅

Theo 
John Van de Liefvoort geef je garantie 🤣🤣

Gerrit 
Gaat lukken. Ik hoef nog maar een jaar. En wil daarna in de winter blijven rijden en in de zomer vakantie houden

Gerben
Pfff tis heftig hoor... De werkdruk, vroeg opstaan, laat naar bed, veel bier drinken om de problemen te vergeten en dan ook nog is einde van de maand z'n mager loontje.... Een chauffeur van dit kaliber hoort gewoon vanaf 55 met pensioen te kunnen gaan. Zodat die fijn met z'n afgetrainde lichaam kan genieten en dat dan niks meer moet 😁

Rien
Ik had het wel gered, maar op 63,5 ontslagen wegens overcompleet.🧐😵‍💫😥

Maarten 
Lean

Willem 
Of je je pensioen haalt op de auto is van vele zaken afhankelijk . Soort werk , dag/ nacht , lichamelijk zwaar en je eigen gesteldheid

Tim 
Robert de Vries Harold de Vries zouden jullie je pensioen halen?

Boy 
Tim Dijk dat zijn ze toch al ? 😜

Victor 
47 jaar ononderbroken internationaal. Met 68 jaar gestopt en veel spijt van. Te vroeg. 🤷

Paul 
Victor  het leven is meer dan werken...

Victor 
Paul  tja... toch wel wat last gehad van het zwarte gat. Als chauffeur dacht ik dat ik alles kon. Nu blijkt dat ik in en rond huis niets kan.😏

Paul 
Victor  tijd om op een appertement tegaanen meegaan met de bus van ouden vandalen. 😂
Beantwoorden13 min
Hendrik 
Paul vandalen? 😂

Paul 
Hendrik  tip foutje🤔

Victor 
Paul  Zo is dat.🤷

Cor 
Niet zeuren wees blij dat je gezond bent en neem je momenten nu en niet als je met pensioen bent, ik heb 52 jaar gewerkt en 46 jaar als chauffeur en probeer er wat van te maken, en het pensioenfonds transport is nog niet zo slecht.

Jack 
Hebt het niet gehaald

Fred 
Ik ben na 45 jaar intnationaal chauffeur met pensioen altijd met veel plezier rond gekart👍👍👍

Cornelis 
Fred  ik ook , maar de stress is nu wel gekker als toen wij reden .

Fred 
Cornelis  dat klopt wel ze kunnen je nu volgen 😃😃maar nu kun je gewoon lekker slapen en vroeger dag en nacht karren 🤣🤣🤣

Herman 
Fred 
Ik 42 Fred ook nu met pensioen , ben het helemaal met je eens

Erik
Niet gehaald

Johan
Als ze stoppen met rijbewijzen B af te leveren bij een pakje chips EN irritante ambetante hobbels, bobbels en verkeersremmers rond te strooien alsof ze in den Aldi in reclame staan!! 😡😡

Bart 
Johan  Vroeger hadden we kuilen, nu hebben we drempels. niets veranderd

Johan 
Bart  😅😅 ik kan je niet tegenspreken... 😉


Bouwe
Ja hoor geen probleem en ga daarna ook nog wel ff parttime door

Wouter 
Erwin  die van Naberman wel die kan wel door tot 80

Erwin 
Wouter echt wel.

Bert Janssen
Nee ik haal het niet de laatste 3 jaar jammer

Stan 
heb t nie gehaald

Eric 
Prachtig beroep, maar zou het nooit meer overdoen met wat ik nu weet. Al meer dan 40 jaar chauffeur en wat levert het na al die lange dagen en vele overuren op als je met pensioen gaat. Minder dan de gemiddelde ambtenaar met een 36 uren werkweek, die d… Meer weergeven

Bart 
Eric Ik wel, maar dan de periode dat ik idd gereden heb, leugenboekje nog meegemaakt en na 25 jr gestopt om ICT'er te worden perfect . Maar tegenwoordig met al die controle en camera's langs de weg, echt niet.
Alleen als ze het Suez kanaal d…

Coja 
ja en nog tot 75 jaar

Wesley 
In de verhuis sector zeker niet.

Jan 
Hoe komt transporteffect erbij dat er niets geregeld is voor de oudere chauffeur?? We hebben bij de vorige CAO onderhandelingen de RVU regel afgesproken dat chauffeurs vanaf 64jaar kunnen stoppen met werken. Ook staat in de CAO Artikel 26c
Duurzame inzetbaarheid deze is erin gekomen om de oudere chauffeur te beschermen.

Leo 
Jan Streep hier heb ik gebruik van gemaakt na 40 jaar gereden te hebben en ben al weer bijna een jaar thuis en tot nu geen spijt

Erik 
Nee, helaas niet

Leen 
Peet De Kock jij ben al 50 jaar met pensioen dus zo zwaar was het niet voor kameel werken

Henk
Met dit kabinet niet. Zwoegen en zwoegen. En betalen voor je pensioen. Maar of en hoeveel je krijgt. Youre never now than. Nu de 1961ers.

Frans 
Nou zeker niet ben nu 38 vanaf me 18de aan het rijden ma vak is lekker na de kloten geholpen
Beantwoorden1 u
Vinnie van Veen
Ja dat lukt wel ...........

Jeroen
Als alle auto mobilisten thuis blijven wel

Reactie plaatsen

Reacties (2)

Michel Minnaert
10 november 2022 - 18:31

Ik denk dat ik het wel zal halen maar we hebben het niet voor het zeggen

Reageren

Reageer op Michel Minnaert


SSarahdani789@gmail
14 november 2022 - 18:29

Coucou

Reageren

Reageer op SSarahdani789@gmail

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht