Zaterdag 17 september 2022

De FNV komt met een schamele 5% en dan moet er nog met de werkgevers over worden gesproken. Het CNV komt met 5,9% en De Unie trekt een conclusie, maar komt niet direct met een eis.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Hierbij moet worden aangetekend dat het percentage waarschijnlijk iets hoger zal uitvallen als de algemene prijscompensatie per jaar wordt geaccepteerd, maar naar de hoogte daarvan kunnen we alleen maar gissen en de FNV is hierover niet duidelijk. We kunnen er in ieder geval wel van uitgaan dat deze niet gelijk zal zijn aan de inflatie, want dan zou er 13 plus 5% procent op tafel moeten liggen.
We vinden het erg jammer dat er geen duidelijkheid is in de voorstellen en dat er nog veel moet worden besproken in de tweede gespreksronde op 28 september.

Wanneer we naar het verleden kijken zien we dat de gemiddelde loonsverhogingen altijd gelijk waren aan de inflatie. Dit is op zich al erg vreemd, omdat de koopkracht onder de chauffeurs dus nooit is verbeterd.
De vraag is dan ook wat er uiteindelijk van de 5% overblijft als er nu al zo laag wordt ingezet en wij durven te stellen dat de huidige voorstellen eerder een verslechtering dan een verbetering zullen zijn.

We hebben veel gesprekken gevoerd en veel adviezen op tafel gelegd. We zien zeker punten terug die door ons zijn aangegeven en door jullie opmerkingen zijn onderbouwd, maar we hebben nooit gezegd dat beroepschauffeurs een loonsverhoging van 5 of 6% eerlijk vinden.
Met de huidige inflatie gaan we er dus niet alleen enorm in koopkracht op achteruit, maar we moeten ook nog steeds onze schaal E terugkrijgen, plus de afkoop van het vakantiegeld (chauffeurs kregen jarenlang structureel minder vakantiegeld betaald dan waar ze recht op hadden. Dit is afgekocht met € 750, maar dan moest je wel vijf jaar bij dezelfde werkgever hebben gezeten).
In het crisisjaar 2016 hebben de vakbewegingen een terugschaling geaccepteerd, maar deze zou tijdelijk zijn en in betere tijden worden teruggedraaid.
We wachten dus tot op de dag van vandaag op "betere tijden", maar die lijken nu verder weg dan ooit.

Excuus van de werkgevers

We horen keer op keer van de vakbewegingen dat we ook moeten denken aan de werkgevers en aan wat zij kunnen besteden, maar de vakbewegingen zijn er toch voor ons?
Wie denkt er aan onze portemonnee?
Onze enquête eind vorig jaar wees uit dat maar liefst de helft van de chauffeurs toen al moeite had om alle rekeningen te betalen.
Nu word er zelfs ingezet op minder overuren en een achteruitgang van de koopkracht onder de chauffeurs.
Werkgevers hebben volgens de cijfers een goed jaar achter de rug. Ze spreken zelf van 30% meer omzet, dus hoe kan het bestaan dat het personeel de rekening van de werkgevers moet betalen en zelf op een houtje moet bijten?
Wij vinden dat men gewoon een goed salaris moet betalen en dat de werkgever zijn bedrijfsvoering blijkbaar niet op orde heeft wanneer dit niet gebeurt.

Andere cao

In het afgelopen jaar hebben we gezien dat het bij andere cao-afspraken wel kan; 9,25% bij de NS en bij de cao voor gemeentepersoneel 9% plus.
Daarom vinden we het bijzonder frustrerend dat de beroepschauffeurs wederom door hun eigen "vertegenwoordigers" in de kou worden gezet.
Inmiddels hebben wij steeds meer werk aan allerlei taken die in onze ogen door de huidige vakbewegingen zouden moeten worden geregeld. Die hebben enorm veel personeel en met al dat geld dat ze van de SOOB binnenhalen moeten ze dat toch makkelijk kunnen. Chauffeurs en transportbedrijven betalen aanzienlijk aan de SOOB-pot en daar mogen ze dus best iets voor terugverwachten.Toekomst

Tijdens ons recente overleg hebben we toch maar besloten de mogelijkheden te onderzoeken voor een expliciete vakbeweging voor de beroepschauffeurs. We hebben jullie stem de afgelopen tijd overgebracht aan de huidige vakbewegingen en we hebben daarin veel energie gestoken. Dit deden we geheel belangeloos en we hebben daarvoor nooit enige vergoeding van de vakbewegingen ontvangen.
Helaas moeten we nu constateren dat de belangrijkste punten en adviezen zijn "vergeten" of, zoals het geval is bij de looneis, niet zijn overgenomen.
Het is uitermate treurig dat jullie stem niet wordt gehoord en dat bonden als FNV en CNV ervan uitgaan dat hun leden een loonsverhoging van 5 à 6% redelijk vinden. Wanneer we kijken naar de gegevens die we van jullie hebben ontvangen, kunnen we ons dit niet voorstellen.
Jullie welzijn is onze prioriteit en wij vinden het belangrijk dat jullie actief blijven.
Graag horen we jullie mening hierover.

Voorstellen FNV

Voorstellen CNV

Voorstellen De Unie

Commentaren lezen

Kanttekening: De overheid komt waarschijnlijk de burger eenmalig tegemoet voor de hoge energiekosten. De term kerninflatie is actueel en daarbij wordt geen rekening gehouden met productcategorieën waarvan de prijzen sterk kunnen schommelen, zoals agrarische producten (voeding) en energie. Hierdoor komt de inflatie veel lager uit. In onze ogen houd men zichzelf voor de gek. Koopkracht is nog altijd prioriteit.

Wij hopen ook dat de vakbewegingen niet van deze term uitgaat en we hopen ook dat een eenmalige tegemoetkoming niet wordt gezien om lager in te zetten bij de onderhandelingen van de CAO.

Meer nieuws? Klik hier

Reactie plaatsen

Reacties (4)

Monica
17 september 2022 - 06:55

5 a 6 % is veel te weinig. Met een huurhuis worden mijn kosten alleen maar hoger en krijg er niks (geen toeslagen) voor terug. Reiskosten vergoeding mag wel betaald worden, is bij vele andere branches heel normaal. SOOB fonds betaal ik aan maar zie er nooit wat van terug in de vorm van (na)scholing. Als alleenstaande zou ik ook liever iedere maand het pensioengeld zelf weg zetten. Dan weet ik zeker dat ik er nog wat van terug zie. Haal ik mijn pensioen niet, dan is er voor mijn kinderen een spaarpotje, nu niet.

Reageren

Reageer op Monica


Eric van Will
17 september 2022 - 10:02

Allen Eigenlijk te gek voor woorden en dan zich afvragen waarom er zijn weinig lid zijn van de vakbonden en dat we als eenling die erbij aangesloten zijn ook geen vuist kunnen maken als we staken. Maar dat ze vooralsnog geen inflatie loon eis op tafel leggen is al helemaal diep triest. En na de onderhandelingen maar weer klagen dat er geen voldoende aanwas is voor nieuwe chauffeurs en de tekorten verder oplopen. Daarom verdienen de werkgevers nu ook weer zoveel extra. Veel aanbod aan vracht en weinig chauffeurs dus dit drijft de prijs ook weer op en de de druk bij de chauffeurs word daardoor weer hoger met alle gevolgen van dien. Dus Fnv Cnv maak je ook eens waar en durf ook eens je nek uit te steken. Zo ingewikkeld lijkt het me ook niet. Loonstijging inflatie overuren minder zwaar belasten zodat het ook aantrekkelijk word gemaakt. Koffie geld en nacht toeslag ook met inflatie mee laten groeien. E schaal voor iedereen zodat er ook geen valse concurrentie ontstaat. Standaard reiskosten vergoeding. Op deze manier zal er meer tevredenheid ontstaan en motivatie om chauffeurs te werven. Maar ik snap ook de meeste werkgevers wel de machtspositie omdat de meeste chauffeurs ook niks anders kunnen of gemiddeld ook niet de hoogste opleidingen hebben genoten. Dus deze zullen wel blijven maar vergis je niet dat de vergrijzing en vervroegd pensioen nu met rasse schreden nadert waardoor de problemen nog groter worden en online verkoop zijn toevlucht neemt waardoor er nog een groter beroep op de chauffeurs gedaan moet worden die er vervolgens dan ook niet meer zijn. Met vriendelijke groet Eric

Reageren

Reageer op Eric van Will


G Nuis
18 september 2022 - 10:12

Probleem is, dat je die eenmalige vergoeding van de overheid, voor de meeste chauffeurs niet opgaan, domweg omdat ze “ teveel “ verdienen, beetje chauffeur werk 50 tot 60 uur per week, waardoor je tussen de 40 en 50 duizend euro per jaar verdient, en dus van alle toeslagen verstoken blijft.

Reageren

Reageer op G Nuis


Emiel Van der linden
18 september 2022 - 10:46

Dit is pure diefstal Een structurele loonsverhoging van 15% is niet meer dan normaal te noemen De vakbonden maken met dit bod de sector compleet kapot en zetten daarmee in dat de Oostbloklanden de overhand krijgen De verkeersveiligheid is daarmee ook in het geding!!!!!

Reageren

Reageer op Emiel Van der linden

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht