Profiel Aschwin Cannoo

Graag stel ik mij even voor; mijn naam is Aschwin Cannoo en ik ben geboren op 3 januari 1974 te Leiden.

Op achttienjarige leeftijd ben ik bij het ministerie van defensie terecht gekomen, waar ik mijn rijbewijzen voor het beroepsgoederenvervoer heb gehaald.
Bij defensie was ik voorzitter van de BBT-vereniging en ik heb mij van daaruit ingezet voor het welzijn van de beroepssoldaten.
Oorspronkelijk opgeleid in satelliet- en telecommunicatie, verwachtte ik niet dat ik mijn rijbewijzen voor de vrachtwagen ooit zou gebruiken.

Na de periode bij defensie ben heb ik een baan aangenomen als netwerkbeheerder bij een bedrijf in Utrecht. Al snel werd duidelijk dat een kantoorbaan niets voor mij was, waarop ik besloot te kijken of ik het vak van vrachtwagenchauffeur leuk zou vinden.
Aangezien ik geen ervaring had en vooral bij verschillende bedrijven wilde werken om het vak onder de knie te krijgen, heb ik 2 jaar lang als chauffeur voor een uitzendorganisatie gewerkt en zodoende verschillende takken van transport mogen meemaken.

Al snel was ik verkocht aan het mooie vak van beroepschauffeur en wilde ik meer, dus ik nam een baan aan bij een bedrijf dat internationale ritten deed. Vanuit dit bedrijf heb ik veel op England en Zuid-Duitsland gereden, maar helaas ging het op een gegeven moment minder en voelde ik mij verplicht van werkgever te wisselen. Ik kwam terecht bij een bedrijf in Arnhem, waarvoor ik ruim 16 jaar met stukgoed door heel Europa heb gereden.

Zoals velen zag ook ik de transportwereld veranderen en ik zag meer en meer druk op de chauffeurs komen. Als je de jaren 90 naast de huidige tijd zet zie je dat het vak enorm veranderd is, en niet altijd ten goede.
In mijn optiek waren er weinig tot geen organisaties die genoeg voor de belangen van de chauffeurs opkwamen om grote veranderingen in goede banen te leiden.
Ook het openstellen van de grenzen en de opmars van buitenlandse transportfirma’s die hun werkgebied in Nederland en andere westerse landen voerden vond ik nadelig voor de ontwikkeling van het transport in Nederland, en dat vind ik nog steeds.

Klagen en roepen kan iedereen, maar ik ben iemand die ook graag verandering wil zien in de aanpak tot verbetering van de sector.
Het woud van regels wordt zo dicht dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet en de alsmaar toenemende verantwoordelijkheden worden in mijn ogen te gemakkelijk op de schouders van de beroepschauffeurs gelegd, zonder dat daar enige vorm van beloning tegenover staat.
Hierom ben ik in 2017 begonnen mij in te zetten voor het welzijn van de beroepschauffeurs en dan vooral gericht op de toekomst.
De organisatie Transporteffect is tot dit doel opgericht en heeft een internationale naam omdat ik in heel Europa actief moet kunnen zijn.
In het platform Chauffeursnieuws ben ik meer tijd gaan steken om via die weg beroepschauffeurs te horen en te bedienen.

Van de grond af iets opbouwen is niet makkelijk, maar ik wist dat veel organisaties in Nederland niet de praktijkkennis bezaten en ook niet de wil hadden om echt iets te betekenen voor de beroepschauffeurs.
Het mobiliteitspakket was het eerste punt waarover ik graag mijn stem wilde laten horen. Van hieruit kon ik een netwerk aan contacten opbouwen, zodat ik mijn kennis kon uitdragen en de knelpunten in het transport bekend kon maken.
Mijn motto was dat je niet alleen de knelpunten moet benoemen maar ook voor oplossingen moet zorgen.
Eind 2021 nam dit werk zo veel tijd in beslag dat ik de sleutels moest inleveren en mij volledig moest concentreren op het doel dat ik voor ogen heb: het verbeteren en waarborgen van het welzijn van beroepschauffeurs.

Er wordt wel gezegd dat je met één hand geen olietanker kunt tegenhouden en dit is in mijn geval ook zo. Veelvuldige lobby’s behalen dan wel resultaat, maar de motoren om veranderingen door te voeren draaien tergend langzaam.
Daarnaast hebben de ontwikkelingen in de gehele maatschappij, zoals hoge inflaties en koopkrachtverlies, ook invloed op het leven.
Een belangrijk onderdeel voor mij is financieel welzijn voor de beroepschauffeur. Hierbij gaat het vooral om cao-zaken, waarbij je goede afspraken moet maken met het oog op de toekomst.
Velen denken er niet aan zolang ze gezond zijn, maar iedereen kan vroeg of laat te maken krijgen met mindere tijden. Je kunt in de WW komen of ziek worden, of je pensioen staat opeens voor de deur. Het is van groot belang dat je dan nog het hoofd boven water kunt houden.
Maar dat is natuurlijk niet het enige dat geregeld moet worden en daarom vind ik dat een chauffeur ervan op aan moet kunnen dat punten goed geregeld zijn.

HZC

Het werd mij duidelijk dat ik hulp nodig had bij het vele werk dat op mijn bord kwam, maar het vinden van een organisatie die dezelfde passie heeft en ook inzet toont is allesbehalve vanzelfsprekend. Je kunt nu eenmaal niet alle benodigde kennis opdoen vanuit de studeerkamer en je zult het vak echt moeten kennen om recht van spreken te hebben. Juist de organisaties die zo belangrijk heten te zijn voor de toekomst van de beroepschauffeurs bezitten deze kennis onvoldoende of helemaal niet, waardoor veel zaken blijven liggen.
Na een lange zoektocht ben ik in contact gekomen met Arnold Niekamp van de vakvereniging HZC.
Hoewel van oorsprong voor kraanmachinisten en machinegebonden personeel, bewijst deze in 1946 opgerichte vakbeweging zich inmiddels ook voor beroepschauffeurs. Het ledenbestand groeit gestaag en de vakvereniging is een serieuze stem voor de beroepschauffeurs aan het worden.

De klik tussen HZC en mij was er meteen en na iedereen gesproken te hebben bleek dat de wil groot en de inzet aanwezig is. Het maakt mij trots nu samen met HZC sterker te staan en dit geeft mij het gevoel dat verandering ten goede van de beroepschauffeurs sneller gerealiseerd kan worden. Daarbij heb ik in zaken waar een vakvereniging geen zeggenschap heeft nog de vrijheid om via TransportEffect toch jullie stem te laten spreken.

Om kort te gaan zie ik een goede toekomst tegemoet.
Blijf mij volgen en help ook mee zoals velen al doen, want samen staan we sterk!TransportEffect werkt samen met de vakvereniging HZC.

Voorzitter Stichting Chauffeursnieuws/ Transporteffect Aschwin Cannoo: ‘Bruggen bouwen’

Successen bij de lobby voor het verbeteren van het welzijn van beroepschauffeurs

Aschwin Cannoo Cao beroepsgoederenvervoer visual


Filters
Wil jij ook zekerheid?<br>Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht