Maandag 17 januari 2022

Girteka, toch wel de grootste transportondernemer van Europa, moet zich nu in Noorwegen voor de rechter gaan verantwoorden wegens illegale cabotage. Tussen begin 2019 en oktober 2020 werden 11 afzonderlijke gevallen geconstateerd en er werden boetes opgelegd, maar die werden naar verluidt niet betaald. Op dit moment rekent Noorwegen boetes van ongeveer 12 euro per uur voor illegale cabotage. De politie is van mening dat Girteka en de dochteronderneming UAB Girmeta in Noorwegen herhaaldelijk cabotagevervoer hebben uitgevoerd in strijd met de regelgeving.

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid. Jullie welzijn is onze missie.
transporteffect 3689829

Beschuldigingen

Veel van deze beschuldigingen zijn vooral te danken aan de gebrekkige documentatie van de ritten. In deze 11 gevallen kon de firma geen geldige documentatie overleggen waaruit bleek dat men in zijn recht stond om deze ritten uit te voeren. Op de vrachtbrieven ontbrak vaak de handtekening van de afzender of hadden de chauffeurs zelf getekend in het veld van de afzender. De autoriteiten nemen dit zeer serieus en willen deze gevallen nu voor de rechter hebben. Girteka is van mening dat de politie de regels niet goed interpreteert en ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Girteka in de spotlight staat; in 2011 heeft NKR melding gemaakt van overtreding van de cabotagewet en het bedrijf kreeg toen twee boetes van ruim 10.000 euro. In de periode van januari 2020 tot oktober 2021 zijn ook al 20 andere meldingen van illegale cabotage bekend.

Noorwegen zit hier bovenop en zal zeker sterk gaan handhaven met het ingaan van de regels op 21 februari 2022. Vanaf dan moeten de wagens tenminste een keer in de 8 weken terug naar de eigen lidstaat en wordt een cooling-offregeling na 3 cabotageritten van kracht.

transporteffect we bewijzen ons wel
Klik de afbeelding

Transport en Logistiek Nederland klimt in de boom

• 19 januari 2022

18 januari was voor deze organisatie blijkbaar de dag om eens van leer te trekken; het invoeren van grenspassages. Maar hebben ze een punt?

49 euro per nacht voor slapen in een container voor chauffeurs, waar gaat het heen?

• 16 januari 2022

Begrijpt men niet dat veel chauffeurs graag bij hun wagen blijven en zeker geen 49 euro per nacht willen betalen voor een slaapplaats in een container?

Mark Harbers nieuwe minister I&W. Gaat deze minister nu verschil maken?

• 15 januari 2022

Bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is het de laatste jaren niet bepaald soepel gelopen qua ministers

21 februari gaat het toch echt gebeuren: 4 dagen cooling off en wagens moeten terug naar lidstaat

• 15 januari 2022

Met ingang van 2 februari 2022 is het voor een chauffeur verplicht elke grenspassage in te voeren. Vanaf 21 februari 2022 meer regels actief

Vanaf 2 februari een lastige maatregel voor de chauffeur, maar wel nodig

• 14 januari 2022

Ingaande 2 februari moet je de landcode invoeren bij een grensovergang.Velen zullen het niet leuk vinden en we zien de files al ontstaan.

Overzicht ingang regels Mobiliteitspakket

• 13 januari 2022

Overzicht ingang regels Mobiliteitspakket Mobiliteitspakket wanneer gaan de regels in. Wat houden de regels eigenlijk in. /wp-content/uploads/2022/01/Mobiliteitspakket-met-muziek-1.mp4 Subtitel

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht